Lelki alappillérek Argentinából

Ferenc pápa még Bergoglio bíboros korában állított össze egy könyvet, mely néhány megtartott lelkigyakorlatának szövegét tartalmazza (Nyitott ész, hívő szív, Új Ember, Budapest, 2013.). E könyvhöz José María Arancedo, Santa Fe de la Vera Cruz érseke írt előszót. Maga a könyv is egy komoly lelki utazásra invitálja az olvasót, ezért érdemes kézbe venni, én most mégis Arancedo néhány gondolatát szeretném idézni, mely alappillér is lehet a keresztény életben.

José María Arancedo

José María Arancedo

1. Az egységről. “Az egységet… Jézus Krisztus személye teremti meg, hiszen ő áll a keresztény ember figyelmének középpontjában, ő a forrása a keresztény ember életének és lelkiségének.”

2. A keresztény életről. “A keresztény élet… azt a célt szolgálja, hogy jobbá tegye az ember életét, Istennel, a világgal és a többi emberrel való kapcsolatában.”

3. Az isteni szükségességéről életünkben. “Az isteni nem különül el az emberitől, hanem feltételezi, felszabadítja és teljességre vezeti, mi több, azt is mondhatjuk, hogy teljes kibontakozásához az emberinek mintegy szüksége van az istenire.”

4. A lelki megújulás útjáról. “A hit és az imádság az a két nagy tengely, amely egységet és belső szilárdságot ad… A lelki megújulás… útja nem szűkül le önmagunk körül forgó belső tevékenységre, mely el is szigetelhetne minket, hanem hitünk erejével megnyit bennünket a szerető emberi kapcsolatokra, és missziós indítást ad az egyház életének.”

5. A Jézussal való találkozásról. “A Jézussal való találkozásból… fokozatosan megvilágítást nyernek a keresztény hívő életének eseményei, kezdve a vele való találkozás — vagyis a hivatás, a meghívottság — örömétől egészen a keresztig, a fájdalomig, a bűn megtapasztalásáig. Ez pedig feltárja a mély és örömteli értelmét annak a keresztény reménynek, amely — a meghalt és feltámadt Krisztus által — minden ember életében jelen van. Jézus jelenléte és szava egész életünket átfogja.

6. Az egyházzal való találkozásról. A Jelenések könyvének első három fejezetében a gyülekezeteknek szóló üzeneteket “lassan, szünetet tartva olvassuk, ami segíthet, hogy újra felfedezzük és megszeressük az egyházat, megütközést keltő minden torzulásával és törékenységével együtt. Ez az egyház ugyanis a Bárány egyetlen és szépséges jegyese.”

Reklámok

Lelki alappillérek Argentinából bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: idézetek, spiritualitás

Hozzászólások lezárva.