Találkozás Jézussal

Az előző bejegyzésben Arcenado néhány gondolatát idéztem a hitről és a keresztény életről, melyeket Ferenc pápa egyik könyvéhez előszóként írt. Most pedig magából a könyvből (Nyitott ész, hívő szív, Új Ember, Budapest, 2013.) szeretnék egy gondolatot idézni a Jézussal való találkozásról, mely a szent életben ölt testet: “Szentnek lenni azt jelenti, hogy Isten jelenlétében járunk, és így tökéletesek vagyunk, a szentség azt jelenti, hogy szüntelenül Jézussal találkozva élünk.” De hogyan is megy végbe Ferenc pápa szerint ez a Jézussal való találkozás?

Kép: Angelina Grigorenko (pinterest.com)

Kép: Angelina Grigorenko (pinterest.com)

“A Jézussal való találkozás mindig magában foglal egy meghívást, nagyot vagy kicsit, de meghívást (Mt 4,19; 9,9; 10,1-4); ez a találkozás bármelyik órában létrejöhet, és tiszta ingyenesség (Mt 20,5-6); ezt a találkozást keresni kell (Mt 8,2-3; 9,9), adott esetben hősies kitartással (Mt 15,21-28) vagy kiáltásokkal (Mt 8,25), és ebben a keresésben megélhető a bizonytalanság fájdalma és a kétely (Lk 7,18-24; Mt 11,2-7). A Jézussal való találkozás egyre nagyobb alázatosságra vezet (Lk 5,9), de az is előfordul, hogy visszautasítják, vagy csak félig-meddig fogadják el (Mt 13,1-23), ha pedig visszautasítják, fájdalmat okoz Jézus szívének (Mt 23,37-39; Mt 11,20-30). Ez nem aszeptikus, pelagiánus* keresés és találkozás, hanem olyan, amelyben ott van a bűn és a bűnbánat (Mt 21,28-32). A Jézussal való találkozás a mindennapi életben, a kimondottan imádságos keresésben, az idők jeleinek bölcs értelmezésében (mt 24,32; Lk 21,29) és a testvérrel való találkozásban (Mt 25,31-36; Lk 10,25-37) megy végbe.

Maga az Úr biztat bennünket, hogy virrasztva várjuk ezt a találkozást. Ő keres engem. Keresésében nem a véletlen vezérli, hanem konkrétan mindnyájunkat keres, éspedig szívünknek megfelelően. A virrasztás az az elengedhetetlen erőfeszítés, amely lehetővé teszi, hogy felismerjük Jézust és találkozzunk vele. Némelykor az Úr elmegy mellettünk, de nem vesszük észre, vagy már annyira ‘ismerjük’, hogy nem ismerjük fel. Virrasztásunk imádságot jelent, amellyel kérjük, hogy maradjon, amikor ő úgy tesz, ‘mintha tovább akarna menni’ (Mk 6,48; Lk 24,28).

*A fordító megjegyzése: ‘Pelagiánus’ itt azt jelenti, hogy nem vesz tudomást az ember bűnösségéről, Isten kegyelmi segítségét nem tartja szükségesnek ahhoz, hogy valaki eljusson a hitre.”

Reklámok

Találkozás Jézussal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: idézetek, spiritualitás

Hozzászólások lezárva.