Szeretnél örülni az életnek?

Az emberi boldogtalanság sokféle módon megnyilvánul. Vannak, akiknek csupán egy csipetnyi öröm hiányzik az életükből, mások viszont akár a klinikai depresszió állapotába is kerülhetnek. Nem csupán hangulatról, vagy érzelmi állapotról van szó, amikor az élet öröméről beszélünk, hanem arról a módról, ahogyan a mindennapokat megéljük. Ha valaki az életében nem talál örömöt, annak sok oka lehet, pl. az aggodalmaskodás, túlzott elvárások, harag, elégedetlenség, magunk másokhoz hasonlítása, magány — és még sokáig sorolhatnánk az okokat. A Bibliának azonban van megoldása arra, hogy segítsen szemléletmódot váltani az életöröm megtalálásához.

Fotó: Nehézy Laci

Fotó: Nehézy Laci

Péter apostol az első levelében a Zsoltárok könyvét idézve (Zsolt 34:13-17) ezt írja az örömről: “Mert aki szeretne örülni az életnek és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot; forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót, keresse és kövesse a békességet, mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az ő könyörgésükre figyel” (1Pt 3:10-12, RÚF).

Péter tanácsa világos és egyszerű. Ha örülni szeretnénk az életnek, akkor:

  1. vigyázzunk a szánkra
  2. vigyázzunk a tetteinkre
  3. vigyázzunk a kapcsolatainkra

Egyszerű szavak. El kell azonban ismerni, hogy nem jelentik a depresszióból való kiszabadulás háromlépcsős útját, sem olyan módszert, mellyel minden pillanatban mosoly kerül az arcunkra. Inkább egy életszemléletet fejeznek ki, amely segít másként látni a világot és benne önmagunkat.

1. Vigyázzunk a szánkra. Oly sok boldogtalanságot okoz az, hogy a nem megfelelő időben a nem megfelelő dolgokat mondjuk egymásnak (a főnökünknek, a munkatársunknak, a gyermekünknek, a házastársunknak, a testvérünknek a gyülekezetben stb.). Utána pedig sokáig gondolkodunk és tépődünk azon, hogy mit rontottunk el. Még több munkába kerül, hogy a szavainkkal okozott kárt helyre tudjuk hozni. Lerombolni elég néhány perc, újjáépíteni viszont lehet, hogy egy élet is kevés. Fontos megjegyezni, hogy ezt a tanácsot épp az az apostol mondja, aki nem a megfontolt természetéről ismert. Hamarabb beszélt és cselekedett, mint hogy átgondolta volna azok lehetséges következményeit. Így saját tapasztalatból tudja elmondani: az életöröm megőrzését nagyban segíti, ha vigyázunk arra, hogy mit, mikor és kinek mondunk.

2. Vigyázzunk a tetteinkre. A gonosztól való elfordulás nem csak azt jelenti, hogy magunk nem teszünk rosszat, hanem azt is, hogy minimálisra redukáljuk annak lehetőségét, hogy valaki gonoszul bánhasson velünk. Minél kevesebb ilyen emberrel vesszük körül magunkat, annál kisebb az esélye, hogy elrabolhatják az életörömünket. Ami már talán nehezebb feladat, az saját magunknak és a tetteinknek a tisztán tartása. Az örömünket segít megőrizni, ha nem az elkövetett rossz tettek miatt vádol minket a lelkiismeretünk, hanem hálaadásra indít a jó munka miatt, melyet Isten elvégez az életünkben (Ef 2:10).

3. Vigyázzunk a kapcsolatainkra. Az ember társas lény. Ezt József Attila így fogalmazta meg: “Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg az arcodat.” Addig, míg emberi kapcsolataink rendezetlenek, nem tudjuk az örömöt átélni. Hiába erőlködök azon, hogy örülni tudjak az életnek, ha haragban vagyok a házastársammal. A megromlott és nem rendezett kapcsolatok mindig ott fognak kísérteni, előjönnek az álmatlan éjszakáinkon, és beárnyékozzák a jó dolgokat is. Jézus sem véletlenül mondta, hogy mielőtt Istennek áldoznánk, béküljünk ki embertársunkkal — hiszen a megromlott emberi kapcsolataink még az Istennel való kapcsolatunkra, a neki végzett szolgálatra és a neki bemutatott imádatra is hatással vannak.

A következmény. Ha minderre ügyelni tudunk, ígéretet kapunk Istentől, hogy a szemét rajtunk tartja, miként az elégedett szülő figyeli gyermekét, és meghallgatja könyörgésünket. A legnagyobb áldás, mely az életben segít meglátni az örömöt, ez: békességben élünk Istennel, és a vele való kapcsolat még a rossz dolgokat is más színben tünteti fel. Nem nagy dolgokra van szükség ahhoz, hogy az örömtelen életünk rendbe jöhessen. Elég Istenre figyelni, ápolni a vele való kapcsolatunkat, és közben engedni, hogy a Szentlélek megteremje gyümölcsét az életünkben, melynek része az öröm is (Gal 5:22-23).

Reklámok

Szeretnél örülni az életnek? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: gondolatok

Hozzászólások lezárva.