A köztünk élő Isten

2015. december 07-étől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alkalmazásában állok. Sokat imádkoztam ezért a munkáért, és hálás vagyok azért, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnél végzett munkám után most a máltaiakkal dolgozhatok együtt “a hit védelme és a szegények szolgálata” érdekében (Tuitio fidei et obsequium pauperum). Most azonban a munkakör ismertetése helyett inkább egy a Máltai Szeretetszolgálat által kiadott könyvet szeretnék az Olvasók figyelmébe ajánlani.

MMSZ

A szerző Boros László jezsuita szerzetes, az ajánlást pedig Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szereetszolgálat elnöke írta. A könyv különféle utakról szól, melyekkel megpróbálhatjuk megközelíteni és elérni Istent. Az ajánlás így fogalmazza meg a könyv lényegét: “A szerző utakat kínál, amelyek akár Istenhez is elvezethetnek. Az út az emberi lét ősszimbóluma. Küldetést jelent, erőfeszítést, akadályt, keresést, hazatérést.” A kereszténység történetének legelején, amikor még a “keresztény” meenevezés nem terjedt el, a tanítványokat egyszerűen az út követőinek nevezték, ők voltak azok, akik “ehhez az úthoz tartoztak” (ApCsel 9:2, 19:9, 23, 22:4), azaz Krisztust követték.

A könyvben olyan egyszerűnek gondolt dolgokkal találkozunk az Istenhez vezető utunk részeiként, mint a szeretet, az alázat, a beszéd, az irgalom, az idegenség, a megbánás, a hit, a remény, a kísértés és a hallgatás. E témaköröknek egy-egy fejezetet szentel a szerző, és először áttekinti az adott fogalmat, kidolgozza, megmagyarázza, mint az emberi létezés egyik alappillérét. Miután a terjedelmi korlátok közé szorítva mindent elmondott róla, amit emberileg lehetett, a második részben megpróbálja azt Jézusra alkalmazni, és gazdagon illusztrálja bibliai hivatkozásokkal (az idézetek a könyvben a Békés-Dalos páros fordításából származnak). Itt azonban falakba és korlátokba ütközünk, mert ami Jézusra igaz és ami róla elmondható, az több és nagyobb  mint az beleférne a fogalmak emberi értelmezésébe. Itt értjük meg azt, hogy még az olyan egyszerű és mindennapi jelenségek esetében is, mint a szeretet, a beszéd, a hallgatás, az alázat — Jézus közelségére és köztünk lakozására van szükség, hogy próbálkozásaink ne csupán emberi szalmalángok legyenek, hanem utunk mérföldkövei, melyek Istenhez vezetnek. Tanulmányozva e témákat, újra megerősödik az Olvasóban, hogy Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet, és vele járva valóban az Atyához jutunk el (Jn 14:6).

Viszont szembesülünk saját felelősségünkkel is, amire Kozma Imre rögtön az elején az ajánlásban rávilágít: “Az utak akkor lesznek ‘úttá’, amikor valaki személyesen, döntéseket hozva végig vándorol rajtuk.” E mondat három fontos dologra hívja fel a figyelmet keresztény életutunkkal kapcsolatban: (1) Személyes, nem pedig kollektív döntés kell hozzá. Más nem dönthet helyettem a hitemről, magamnak kell állást foglalnom, magamnak kell lelkileg fejlődnöm, magamanak kell Istennel a kapcsolatot keresnem és ápolnom. (2) Az utat döntések kísérik. Olyanok ezek, mint az elágazások; vannak köztük olyanok, melyek közelebb visznek Istenhez, és vannak, melyek távolabb tőle. De mindig van lehetőség visszatérni hozzá. (3) Végül pedig lényeges, hogy elmenjünk az út legvégéig, és megérkezzünk a célba. Ne fáradjunk bele az utazásba, tudva, hogy vándorok vagyunk, akik még nem érték el a célt. Ne telepedjünk le ott, ami még nem az úti célunk, csak egy állomás: “Hitben haltak meg ezek mind, anélkül, hogy beteljesültek volna rajtuk az ígéretek. Csak távolról látták és üdvözölték azokat, és vallást tettek arról, hogy idegenek és jövevények a földön. Mert akik így beszélnek, jelét adják annak, hogy hazát keresnek. És ha arra a hazára gondoltak volna, amelyből kijöttek, lett volna alkalmuk visszatérni. Így azonban jobb után vágyakoztak, mégpedig mennyei után” (Zsid 11:13-16, MBT).

És ne feledjük, hogy Jézus, aki az engedelmességnek ezt az útját már bejárta, velünk jár, vezet, támogat. Csak hagyatkozzunk rá bizalommal, és ő gondoskodik majd a megérkezésünkről is.

Reklámok

A köztünk élő Isten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: életképek, könyvajánló

Hozzászólások lezárva.