Isten figyelmeztetése a vezetőknek

Ingmar Bergman svéd rendező nevéhez fűződik a Jelenetek egy házasságból című dráma. Ebben egy házaspár mindennapjaiba nyerünk bepillantást, és figyelemmel kísérhetjük házasságuk nehézségeinek történetét. A film azért jutott most eszembe, mert épp Hóseás próféta könyvét olvasom, akinek Izraellel kapcsolatos üzenete a házasság és a hűtlenség példájában ölt testet. A Philip Yancey és Tim Stafford jegyzeteivel ellátott Magyarázatos Biblia azt írja Hóseás könyvéről, hogy az olyan, mintha egy házaspár érzelmekkel áthatott veszekedésébe látnánk bele.

Kőteleki templom, fotó: Jäger Ádám

Kőteleki templom, fotó: Jäger Ádám

A próféta üzenete elsősorban kortársaihoz, Izrael népéhez szólt, azonban a mi tanulságunkra is megíratott, így fontos, hogy merjük egyénileg és egyházilag is magunkra értelmezni, és tudjunk belőle gyakorlati alkalmazásokat megfogalmazni.

Hóseás ezt írja: “Ne vádoljatok senkit, ne mást hibáztassatok, mert ellenetek van panaszom, ti papok! Elhulltok nappal, s veletek pusztulnak el a hamis próféták is éjjel, elvesztem még szülőanyátokat is! Jaj, elvész a népem, mert nem ismeri az Örökkévalót! Mivel nem törődtök az Örökkévaló ismeretével, én sem törődöm veletek, s nem lesztek papjaim többé! Elhagytátok Istenetek tanítását? Én is elhagyom fiaitokat” (Hós 4:4-6, EFO). A próféta ezt a szomorú tényt is megállapítja a vallási vezetőkkel kapcsolatban: “Minél többen vagytok, annál többet vétkeztek ellenem” (Hós 4:7, EFO). Elképzelem, amint Isten hangjában a számonkérés a fájdalommal, szomorúsággal és csalódottsággal vegyül, amiért népének vallási vezetői nem közelebb vezetik az embereket hozzá, hanem épp ellenkezőleg, távol tartják őket tőle a maguk hazug, álszent, vallásoskodó és képmutató viselkedésével.

Milyen jó lenne azt mondani, hogy ezeknek a szavaknak ma már nincs jelentőségük! Azonban nem ez a helyzet. Akár történelmi egyházakról van szó, akár fiatalabb felekezetekről, mindenütt lehet találni olyan vezetőket, akik szolgálatát Isten ugyanezekkel a szavakkal minősítené. A legnagyobb bűn, amit el tudnak követni az, hogy elhagyják Isten Igéjét, és felcserélik azt az éppen aktuális és népszerű eszmékkel, melyekhez aztán mérik a gyülekezeti és a keresztény életet. Vannak olyanok, akik csak a pénzkereseti lehetőséget látják a szolgálatban. Nekik eszük ágában sincs inkább a mennyben gyűjteni a kincseket, ha itt a földön is fel tudják halmozni az anyagi javakat. Beszélhetnénk még az egyházon belül kirobbant pedofíliával és egyéb erkölcsi kérdésekkel kapcsolatos visszaélésekről, és arról a rossz bizonyságról, melyet mindezek a hitetlen világ felé kommunikálnak.

A szerető férj pedig, Isten, magához szereti népét, és hívja őket, hogy ismerjék meg őt: “Azután magamhoz csalogatom, a pusztába vezetem, és a szívére beszélek… Jöjjetek, térjünk vissza az Örökkévalóhoz… Ismerjük hát meg, törekedjünk igazán megismerni az Örökkévalót! Mert eljövetele biztos, mint ahogy hajnal virrad az éj után, mint ahogy megjönnek a felhők, s megöntözi földünket a korai és a késői eső” (Hós 2:14, 6:1, 3, EFO).

Minden eltévelyedésre, bűnre, hitben és vallásgyakorlatban való visszaélésre a megtérés a gyógyír. A vezetőknek példát kell mutatniuk abban, ahogyan Jézust követik. Jó vezető ugyanis csak az lehet, aki jó követő; másokat csak akkor tudunk Jézushoz vezetni, ha mi magunk is hozzá közeledünk, és naponkénti kapcsolatban vagyunk vele. Ha megismerjük és elismerjük őt, olyan alázatos helyzetben tartjuk magunkat, melyben fel tud használni arra, hogy az életünk róla szóló tanúbizonyság legyen mások előtt. Ebben az esetben bízhatunk benne, hogy vele találkozva az üzenete nem az lesz számunkra, amit Hóseáson keresztül mondott a papoknak, hanem az, amiről Jézus beszélt: Jól van, hű szolgám! A hűség itt és most kezdődik, a kis dolgokban, melyekben megmutathatjuk, hogy csakugyan Isten megismerése az életcélunk. Így pedig a vele való kapcsolatunk nem egy civakodós párkapcsolatra, hanem egy boldog házasságra emlékeztet majd.

Reklámok

Isten figyelmeztetése a vezetőknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.