Hogyan tehető élvezetesebbé a bibliaolvasás?

A keresztények életének szerves és alapvető részét képezi a Biblia olvasása. Sokan vannak, akik kötelességtudóan minden nap elolvasnak egy hosszabb-rövidebb szakaszt, mert így illik, erre tanították őket, de nem élvezik magát a tevékenységet. Ezzel a szemléletmóddal azonban alapvető problémák vannak. Ha ugyanis a feleségemre vagy a legjobb barátomra gondolok, akkor a velük való kommunikáció soha nem fakadhat kötelességből. Minden percét élvezem, ha velük vagyok, és szívesen beszélgetek velük, örömöm lelem abban, ha meghallgathatom őket. Miért nincs így ez az Istennel való kommunikációban?

Fotó: Brett Jordan, Creative Commons

Fotó: Brett Jordan, Creative Commons

A következőkben tekintsünk át néhány szempontot, melyek élvezetesebbé és hatékonyabbá tehetik a Szentírás napi olvasását.

1. Váltsunk nézőpontot!

Ne tekintsünk többé úgy a Biblia olvasására, mint egy kötelező nyűgre, melynek eleget kell tenni minden reggel — ha pedig nem tettük, egész nap bűntudatot kell éreznünk. Tekintsünk inkább úgy rá, mint egy kihívás teljesítésére. A közösségi oldalakon egyre gyakrabban találkozunk különféle kihívásokkal (versek, sör, jeges víz stb.) — melyek valami mögöttes tartalomra hivatottak felhívni a figyelmet. Ugyan ilyen lehet a Biblia olvasása is. Isten az, aki kihívást intéz felénk, és azt kéri, hogy a napi 24 órából, melyet tőle kaptunk, valamennyit adjunk vissza neki, és fordítsuk azt a vele való barátságunk építésére. Ugyanakkor a kihíváshoz ígéret is tartozik: “A törvény könyvét szüntelen tanulmányozd, igéit ismételd magadban, és gondolkodj azokon, hogy mindenben annak megfelelően járhass el. Ha így teszel, akkor minden utad sikeres lesz, és amibe belefogsz, felvirágzik” (Józs 1:8, EFO).

“…ha így teszel, akkor minden utad sikeres lesz, és amibe belefogsz, felvirágzik.” A mondat olyan ígéretet fogalmaz meg, melyet nehéz figyelmen kívül hagyni. Mivel vágyunk arra, hogy sikeresek legyünk, és arra is, hogy az életünk virágozzon, ezért sok dologra képesek lennénk, hogy ezt elérjük. Amit Isten ehhez kér: olvassuk a Bibliát! Persze nem azért, hogy letudjuk, és Isten orra alá dörgölhessük, hogy elvégeztük, várjuk az áldást — azért, hogy hasson a jellemünkre, és az életünket áldottá formálhassa. Megéri elfogadni Isten kihívását!

2. Kezdjük és fejezzük be imádsággal! 

Amikor Isten megteremtette a világot, minden ezzel kezdődött: “Kezdetben Isten…” (1Móz 1:1, NIV). Kezdetben nem volt semmi, csak Isten. De Isten volt, jelen volt. A teremtés aktusának befejezésében pedig ezt közli a beszámoló: “Akkor Isten megvizsgált mindent, amit alkotott, és nagyon jónak találta” (1Móz 1:31, EFO). Aminek az elején ott van Isten, az a végére csak jó lehet! Ezért már a bibliaolvasás legelején érdemes bevonni őt. Hívjuk meg a szerzőt, hogy segítsen megérteni mindazt, amit írt. Kérjük tőle a megértés kegyelmét, és engedjük neki, hogy mellénk szegődjön, és feltárja előttünk az Írások értelmét, ahogy tette Jézus az emmausi tanítványokkal (Lk 24).

De érdemes a végén is imádkozni, hogy a mag a jó földbe hulljon, és az égi madarak ne jöjjenek, hogy felszedegessék azokat az út széléről.

3. Olvassunk bevezetéseket!

Minden új bibliai könyv elkezdése előtt érdemes egy áttekintő tanulmányt elolvasni a róla. Ilyeneket találhatunk az Interneten is, ill. a keresztény könyvesboltokban is sok jó minőségű bevezetés elérhető. Ez azért fontos, mert betekintést adnak abba a korba, melyben a könyv keletkezett, megismertetik velünk az éppen aktuális társadalmi, politikai, gazdasági helyzetet, és segítenek magunkat a korabeli olvasók és hallgatók helyébe képzelni.

Szívesen ajánlom a Magyarázatos Biblia bevezetőit is, melyeket Philip Yancey és Tim Stafford írtak, és melyek a 180 nap alatt a Biblián át című könyvben is megtalálhatók (ezen utóbbi könyv olcsóbb, mint maga a Magyarázatos Biblia). Ezek egy gondolati sémát adnak, melybe könnyen beleélhetjük magunkat, és hétköznapivá teszik az egyes bibliai könyvek olvasását. Én nagyon izgalmasnak találom ez alapján olvasni és értelmezni a könyveket. Legutóbb pl. Hóseás könyvét olvastam, melyet a két szerző egy házassági veszekedéshez hasonlított, és ezzel segítettek meglátni Isten erős érzelmeit hűtlen házastársával (a népével) kapcsolatban.

4. Jegyzeteljünk! 

Legyen egy naplónk, amibe írhatunk! Ez lehet ténylegesen egy papír alapú napló, amit csak a bibliaolvasáshoz használunk (tehát a vasárnapi prédikációkat vagy a bevásárló listát ne ebbe jegyzeteljük!). Egy ismerősöm ezt “szent füzet”-nek nevezi, melybe az áhítatok során kapott gondolatait jegyzi le. Jegyzetelhetünk bele gondolatokat is, melyek felmerülnek bennünk, vagy akár igeverseket is kiírhatunk, melyek éppen ránk találtak, megszólítottak és cselekvésre ösztönöztek minket. Ha valakinek szimpatikusabb az elektronikus jegyzetelés, a szokásos szövegszerkesztőkön kívül akár blogot, instagrammot, twittert, tumblrt is választhat “jegyzetfüzetnek”.

5. Osszuk meg! 

Ha már ezeket a közösségi médiumokat említettük, érdemes szót ejteni a megosztásról is. Sok reklámban elhangzik, hogy ha élményeinket nem osztjuk meg, azok olyanok, mintha meg sem történtek volna. Bár ezzel a gondolattal nem tudok azonosulni, mégis hasznosnak érzem a megosztást. Ha valami nekem áldás volt, miért tartanám meg magamnak? Nem szükséges a legszemélyesebb részeket megosztani, elég csak magát az igeverset — és ez történhet személyesen a gyülekezetben, e-mailben, sms-ben, facebookon, twitteren, tumblr-ön, instagrammon stb. A lényeg, hogy adjuk tovább azt, amit mi is úgy kaptunk. Gondolkodjunk azon is, hogy kinek lehetne hasznos, ha ugyanezt a gondolatot olvasná, hallaná, alkalmazná. Azonban fontos, hogy ne kioktatni akarjunk vele, hanem bátorítani és építeni.

Reklámok

Hogyan tehető élvezetesebbé a bibliaolvasás? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.