A lelki érettség 10 jele

Isten célja a megtérésünkkel nem csupán az, hogy üdvözítsen és örök életet adjon nekünk, hanem az, hogy egyre teljesebben kijelentse magát nekünk és elindítson minket a lelki érettség útján. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem maradunk ugyanazon a szinten, ahol megtérésünkkor voltunk, hanem előre haladunk, és magunk és mások számára egyaránt látható és mérhető fejlődés zajlik az életünkben és az Istennel való kapcsolatunkban. Érdemes ezzel kapcsolatban elolvasni és átgondolni az olyan igeszakaszokat, mint pl. az Ef 4:11-16, Zsid 5:11-6:3.

A lelki érettségünk azonban nem a hitben eltöltött éveink számától függ. Lehet, hogy valaki már hosszú évek óta ismeri az evangéliumot, ennek hatásai mégsem látszanak az életén, és még mindig arra lenne szüksége — a Zsidókhoz írt levél szavaival élve –, hogy a keresztény hit alapjaira tanítsák. Ugyanígy nem lehetnek a lelki érettség fokmérői az elért eredmények vagy sikerek sem.

Frank Powell, aki a Campbell Street Church of Christ egyik szolgáló munkatársa, meghatározta a lelki érettség tíz jelét vagy fokmérőjét. Ezeket érdemes úgy elolvasni, hogy közben önvizsgálatot tartunk, és keressük, életünk mely területén van fejlődésre szükségünk. Íme tehát a tíz jel:

  1. Életünk hullámvölgyei és magaslatai nincsenek hatással az Istennel való kapcsolatunkra. Nem csak a jó időkben közeledünk hozzá, és nem hagyjuk el őt, vagy nem távolodunk el tőle akkor, amikor rosszra fordul a helyzet.
  2. Nem csak a különleges istenélményeket és megtapasztalásokat keressük, hanem értéket látunk a mindennapokban is.
  3. Békességet érzünk azokkal a helyzetekkel kapcsolatban is, amelyek nincsenek az irányításunk alatt.
  4. Önfegyelmet gyakorlunk az olyan lelki dolgokban, mint a Biblia olvasása és tanulmányozása, elmélkedés, imádság, imádat, dicsőítés, jó cselekedetek, közösség megélése, bűnvallás, böjtölés — és rendszeresen gyakoroljuk őket.
  5. Gyermeki hit és csodálat él bennünk Istennel kapcsolatban.
  6. Nem hasonlítjuk magunkat másokhoz. Pontosabban nem másokhoz, hanem Jézushoz mérjük magunkat.
  7. Olyan személyekre is figyelünk és hallgatunk, akiknek a miénktől eltérő a véleménye vagy szemléletmódja — de nem azért, hogy kiigazítsuk vagy korrigáljuk őket, hanem azért, hogy tanuljunk tőlük. Készek vagyunk tanulni másoktól.
  8. A szívünk a szegényekért és az elesettekért ég, nem pedig saját akaratunk teljesítéséért.
  9. Megértjük, hogy a keresztény hitünknek nincs kikapcsoló gombja, és az nem egy olyan köpeny, melyet csak vasárnap öltünk magunkra.
  10. Fenntartható és kiszámítható életritmussal rendelkezünk, és nem engedjük, hogy a világ hullámai sodorjanak minket.
Reklámok

A lelki érettség 10 jele bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.