In memoriam Charles C. Ryrie

A kezemben tartom Charles C. Ryrie Teológiai alapismeretek (KIA, Budapest, 1996) című könyvét, a laptopomon pedig meg van nyitva a Christianity Today magazin cikke, melyben beszámolnak a közismert teológus haláláról. Mivel könyvét én magam is haszonnal és élvezettel forgattam, forgatom, ezért illendőnek tartom, hogy egy blogbejegyzés erejéig megemlékezzünk róla. A magyar olvasók számára talán csak a fent említett könyve miatt ismert, mégis jelentős teológust veszített el az evangéliumi kereszténység a távozásával.

Charles C. Ryrie

Charles C. Ryrie

Charles Caldwell Ryrie 1925. március 2-án született az Egyesült Államokban (és nem sokkal 91.-ik születésnapja előtt, 2016. február 16.-án halt meg). Kezdeti éveiben a Haverford College-ben tanult, és banki karrierét tervezgette, azonban fordulat következett az életében, és a keresztény szolgálatnak szánta oda magát. A Dallas Theologycal Seminary-n először diplomát szerzett (1947) majd doktorált (1949) teológiából. Néhány évvel később (1953) pedig a filozófia doktora lett a University of Edinburgh-n. A Dallas Theologycal Seminary-n a rendszeres teológia professzora és a doktori iskola dékánja volt.

A magyarul is elérhető könyve eredetileg Basic Theology címen látott napvilágot 1986-ban. A könyvvel Ryrie célja az volt, hogy megmutassa, rendszeres teológiát is lehet írni egyszerű példákat és nyelvezetet használva, a lehető legkevesebb lábjegyzettel és az átlagos olvasó számára nem nyomon követhető kereszthivatkozásokkal, referenciákkal — annak ellenére, hogy más könyveiben már megmutatta: erre is képes. Könyvét a lehető legszélesebb olvasóközönségnek szánta, hiszen ezekkel a megfontolásra érdemes szavakkal vezet be a rendszeres teológia világába:

“A teológia minden embernek fontos. Tulajdonképpen mindnyájunknak teológusnak kellene lennünk. A valóságban valamilyen módon azok is vagyunk… Nem az a baj, ha valaki amatőr vagy hivatásos teológus, a nagy baj az, ha tudatlan vagy felületes teológusok vagyunk. Éppen ezért mindenkinek kellene olvasnia teológiával foglalkozó műveket. A teológia egyszerűen csak annyit jelent, hogy Istenről gondolkozunk és gondolatainknak valamilyen formában hangot is adunk.”

Az angolul tudó olvasók természetesen sok más könyve közül is válogathatnak (több mint ötvenet írt, melyekből megismerhetők gondolatai, és kitűnik, hogy valóban ő volt a premillenarista diszpenzacionalizmus egyik legismertebb védelmezője), pl.:

  • Dispensationalism Today, The Moody Bible Institute of Chicago, 1965; ezt később átdolgozta, kibővítette, és új címmel jelent meg: A Survey of Bible Doctrine, Moody Publishers, 1972.
  • Dispensationalism, Moody Publishers, 1995.
  • Ryrie’s Concise Guide to the Bible, Here’s Life Publishers, 1983.
  • The Holy Spirit, Moody Publishers, 1965.
  • So Great Salvation: What It Means to Believe in Jesus Christ, Moody Publishers, 1997.
  • Balancing the Christian Life, Moody Publishers, 1994.
  • Ryrie’s Practical Guide to Communicating Bible Doctrine, Broadman & Holman Publishers, 2005.

Talán a legismertebb és legjelentősebb munkája az a tanulmányozásra szánt magyarázatos Biblia, mely több bibliafordítás szövegével is beszerezhető (ESV, KJV, NASB), és mintegy 10,000 magyarázó jegyzetet tartalmaz. Bibliájának előszavában így fogalmazott: “A Biblia a legnagyszerűbb könyv; tanulmányozása a leginkább tiszteletre méltó törekvés, megérteni pedig a legmagasabb cél.”

Olyan jelentős teológiai örökséget hagyott hátra, amelyben — akár diszpenzacionalisták vagyunk, akár nem — érdemes elmerülni.

Reklámok

In memoriam Charles C. Ryrie bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi, példaképek, teológia

Hozzászólások lezárva.