A brüsszeli terrortámadás margójára

Valószínűleg mindenki értesült arról, ami Brüsszelben történt. A Magyarországi Muszlimok Egyháza kiadott egy nyilatkozatot, melyben a terrorcselekményeket elítéli és összeegyeztethetetlennek tartja az igaz iszlám hittel. Most kommentár nélkül ezt a nyilatkozatot szeretném szembeállítani néhány idézettel, mely a Koránból származik. A következtetések levonását rábízom az Olvasóra.

Kép: Asim Bharwani

Kép: Asim Bharwani

1. Nyilatkozat

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Brüsszelben ma délelőtt elkövetett robbantásokat. A támadássorozat olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.
Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat.” (an-Naszái)
A Magyarországi Muszlimok Egyháza részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak és Belgium kormányának és lakosságának.
Budapest, 2016. március 22.
MAGYARORSZÁGI MUSZLIMOK EGYHÁZA”

2. A Korán tanítása

Korán 9:3, 5, 29 — “És kihirdetés [hangzik el] Allah és a küldötte részéről az emberek előtt a nagy zarándoklat napján, hogy Allah és küldötte minden kötelezettségtől mentesek a pogányokkal szemben. Ha megbánással fordultok [Allahhoz], az jobb nektek. Ha azonban elfordultok, akkor tudnotok kell, hogy nem fogjátok meghiúsítani Allah [rendelkezését]. És fájdalmas büntetésről adj hírt azoknak, akik hitetlenek… Ha tehát a szent hónapok letelnek, akkor öljétek meg a pogányokat, ahol csak föllelitek őket! Fogjátok el őket! Ostromoljátok meg őket! Állítsatok nekik csapdát az összes leshelyről… Harcoljatok azok ellen – azok között, akiknek az Írás adatott –, akik nem hisznek Allahban és a Végső Napban és nem tekintik tilalmasnak azt, amit Allah és az ő küldötte megtiltott és nem vallják az igaz vallást.”

Korán 2:191-193 — “Öljétek meg őket, ahol csak rájuk leltek, és űzzétek ki őket onnan, ahonnan kiűztek benneteket…! Ám, hogyha harcolnak ellenetek, akkor öljétek meg őket! Ez lesz a hitetlenek fizetsége… Harcoljatok ellenük, amíg nem lesz többé megkísértés, s míg a hitvallás csupán Allahé lesz! Ha azonban fölhagynak [és megtérnek], szűnjön meg az ellenségeskedés — kivéve az istentelenek ellen.”

Korán 2:244 — “Harcoljatok Allah útján!”

Korán 2:216 — “Előíratott nektek a harc [a hitetlenek ellen], holott az ellenetekre van. Lehet, hogy valami ellenetekre van, noha az jó nektek, és lehet, hogy szerettek valamit, noha az rossz nektek. Allahnak tudása van, ti azonban nem tudtok.”

Korán 4:74, 76 — “Akik azonban a túlvilágot akarják megvásárolni az evilági életért, azok harcoljanak Allah útján! Ám aki Allah útján harcol, annak — essen el, avagy győzzön — nagy fizetséget fogunk adni… Akik hívők, azok Allah útján harcolnak.”

Korán 4:89 — “Azt szeretnék, ha hitetlenek lennétek, ahogyan ők [maguk] hitetlenek, hogy ugyanolyanok legyetek [mint ők]. Ne fogadjatok hát közülük senkit testvérbarátul, amíg Allah útján el nem végzik a higrát. Ha hátat fordítanak nektek, akkor ragadjátok meg és öljétek meg őket, ahol csak rájuk akadtok, és ne fogadjatok közülük senkit se testvérbarátul.”

Korán 4:104 — “És ne lankadjatok a [hitetlen] nép üldözésében!”

Korán 8:12, 39 — “A hitetlenek szívébe pedig rettegést vetek. Üssetek hát [kardotokkal] a nyakukra és üssétek le minden ujjuk végét… És harcoljatok ellenük, amíg nem lesz több kísértés [a hívők eltántorodására], s amíg a vallás egyesegyedül Allahé.”

A Koránból származó idézetek Simon Róbert fordításai (az 1923. évi kairói kiadás szövegéből, első kiadás: 1987; Helikon, Budapest, 2001., 4. kiadás), a szögletes zárójelek a fordítótól származnak. 

A brüsszeli terrortámadás margójára bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: apológia

Hozzászólások lezárva.