Scolar Kézikönyv a Bibliához

Több kiadást is megért már a Scolar Kézikönyv a Bibliához (Scolar Kiadó, Budapest, 2014), mely eredetileg The Lion Handbook to the Bible (Lion Publishing plc., Oxford, England, 2009) címmel jelent meg. A keletkezésről és az átdolgozásokról előszavában így ír a szerkesztő: “A kézikönyv első kiadása 1973-ban jelent meg az angolszász nyelvterületen. 1983-ban átdolgoztuk, és figyelembe vettük az addig megjelent új fordításokat. 1999-ben lehetőségünk adódott teljesen újraírni és újratervezni a kötetet” (p. 5.). A legújabb magyar kiadás pedig ennek az 1999-es revíziónak a fordítása (egyébként 30 nyelven mintegy 3 millió példányban kelt el). A kézikönyv kalauz kíván lenni a Bibliához, és célja, hogy az olvasót hozzásegítse a Szentírás jobb és teljesebb megértéséhez. Ebben a kötet számos sajátossága segítségére van annak, aki a Bibliával együtt kézbe veszi.

Scolar Kézikönyv a Bibliához

Scolar Kézikönyv a Bibliához

A könyv szerzői 

A kézikönyv szerkesztője egy testvérpár, név szerint Pat és David Alexander. A projekt megálmodója és kivitelezésének motorja David volt, aki azonban 2002-ben elhunyt, így a negyedik, teljesen átdolgozott kiadás már az ő szakmai segítsége és felügyelete nélkül zajlott. Ők az oxfordi Lion Publishing alapítói, és igazgatóként valamint a szerkesztőbizottság elnökeként irányították a céget. A könyv elkészültében azonban számos más lelkész, teológus és egyetemi tanár is közreműködött hosszabb-rövidebb részek, magyarázatok, cikkek megírásával. Az ő felsorolásuk és szakterületük rövid bemutatása megtalálható a kötet legelején. Így a kézikönyv valódi csapatmunka eredményeként született meg.

Ajánlások 

A könyv újabb kiadását többen is méltatták és ajánlották az olvasóknak. Ezek közül néhányat bemutatunk — a teljesség igénye nélkül:

  • George Carey, egykori canterbury érsek: “A Kézikönyv a Bibliához lapjait az elmúlt 25 évben sok millió ember forgatta haszonnal. Az átdolgozott kiadás még az előzőnél is átfogóbb, ezért örömömre szolgál, hogy az olvasók figyelmébe ajánlhatom.”
  • David Runcorn, anglikán lelkész, a bristoli Trinity Theological College egykori tanára: “…látványos illusztrációkkal és érdekes háttérinformációkkal ötvözi a bibliaértelmezést. A benne összegyűjtött ismeretanyag jól illeszkedik azokhoz a követelményekhez, amelyeket a vallás a modern kor embere elé állít.”
  • Derek J. Tidball, a London School of Theology egykori igazgatója: “Örömmel üdvözlöm a kézikönyv új, átdolgozott kiadását. Az új kötet ugyanolyan áttekinthető és jól szerkesztett, mint az elődje, de a szöveg most még naprakészebb lett. Bár a szerzők elismert szakemberek, a kézikönyv az átlagember előtt tárja fel a Biblia rejtélyeit.”
  • John Stott, a londoni All Souls’ Church rector emeritusa: “Érdekes és iránymutató: remek kombináció.”
  • Henry Wansbrough, a New Jerusalem Bible szerkesztője: “A könyv fotói rendkívül hatásosan adják vissza a bibliai tájak hangulatát… A szerzők elismert szakértők, akik egyszerű és érthető nyelven az olvasók széles rétegeihez szólnak.”

A kézikönyv sajátosságai

A könyv felépítése, tanulmányai, a könyvekhez társuló bevezetők, a színes és jó minőségű fényképek — mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasóhoz a Biblia világa és üzenete közelebb kerüljön. A kézikönyv alábbi sajátosságai külön figyelmet érdemelnek:

(1) 680 oldalnyi részletes útmutató, értelmezés, szó- és jelentésmagyarázat a Biblia könyveihez. Ez a kommentárokra emlékeztető formában került elrendezésre. Minden egyes könyvhöz tartozik egy bevezető tanulmány (szerzőség, kortörténet stb.), valamint szakaszról szakaszra rövid kommentárok, egyes szavak és gondolatok lábjegyzetekre emlékeztető kifejtése.

(2) 127 tanulmány a Biblia használatáról, keletkezési körülményeiről és érdekességeiről. Ezek közül csak néhány címet említsünk meg ízelítőül: Az Ószövetség és az ókori Közel-Kelet, Teremtéstörténetek, Az ószövetségi papság, Próféták és jövendölések, Az evangéliumok tanulmányozása, A betlehemi csillag, Népszámlálás, “Örömhír” az őskeresztényektől, A Szentlélek az Apostolok Cselekedeteiben stb.

(3) Több mint 700 színes fénykép és illusztráció hozza közelebb az olvasóhoz a Biblia világát és szereplőit. A képeket David Alexander készítette egy három hónapos szentföldi utazás során. A könyv egyik legfontosabb értéke, hogy a színes és kiváló minőségű képek kézzel foghatóvá teszik a bibliai eseményeket, elbeszéléseket, történeteket.

(4) 20 ábra és diagram, amelyek képi eszközökkel segítenek egyes történelmi folyamatok megértésében.

(5) 68 térkép, amelyeken szükség szerint szöveges magyarázatok segítik az eligazodást.

(6) Név- és tárgymutató, amelyben gyorsan utánanézhetünk a Bibliában és a kézikönyvben szereplő személyeknek, helyeknek, eseményeknek és tanításoknak.

Bár a könyvnek borsos ára van (könyvesboltban 7,450 HUF, online rendelés esetén 20% kedvezménnyel), aki mégis beruház rá, annak egy nagyon hasznos kinccsel bővül a könyvtára.

Reklámok

Scolar Kézikönyv a Bibliához bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.