3+1 könyv az iszlámmal kapcsolatban

Épp most fejeztem be egy életrajzi könyvecskét, mely egy muszlim nő megtéréséről szól. Így jutottak eszembe korábbi olvasmányaim, melyek hasonló témát dolgoznak fel. Miközben a tél elmúltával a kialakult migráns-helyzet nem változott, és már humanitárius katasztrófává nőtte ki magát, érdemes megismerkednünk azzal, hogyan is gondolkodnak a muszlimok. Vezet ugyanis út Allahtól Jézus Krisztushoz, a Korántól a Bibliához, a mecsetektől a keresztény gyülekezetekig.

Kép: Asim Bharwani

Kép: Asim Bharwani

1. Bilquis Sheikh: Allah — az én Atyám? 

Bilquis Sheikh: Allah — az én Atyám? — Utam a Korántól a Bibliához (Missionsdienst “Sonnenstrahlen”, D-7120 Bietigheim-Bissingen, Neuwengert 2)

Az ország legmagasabb köreiből származó, képzett pakisztáni asszony ír itt megtérésének körülményeiről és az azt követő Krisztus-követésről. A férje oldalán, aki diplomataként képviselte hazáját Angliában és Franciaországban, megismerte Bilquis Sheikh a nyugati világot. Különböző partikon összejött keresztyénekkel, de ezektől nem hallott világos bizonyságot Jézus Krisztusról. Válása és elvetetettsége után az élete szegénnyé és magányossá vált. Visszahúzódva élt az atyai birtokon Wah-ban. Hiába keresett az Iszlámban védelmet és bizonyosságot. Nem látta semmi értelmét Allah előre elrendelésében annak, hogy ő a jövőben kivetettként és magányosan éljen. Így kezdett el őszintén az igazság után kutatni, és meg is találta azt Krisztusban. A könyv felhívásnak bizonyul, hogy a bibliai igazságokat komolyan vegyük, Jézus követésében hitet tanúsítván anélkül, hogy a keresztet megtagadnánk (H. Höpfner tiszteletes úr előszavából).

2. Johanna Al-Sain: Allahért harcoltam

Johanna Al-Sain: Allahért harcoltam (Evangéliumi Kiadó, Budapest, 2002)

Johanna „egészen átlagos” keresztyén szellemű családban nőtt fel. A belső békességet keresi, de azt nem a keresztyénségben, hanem az iszlámban találja meg. Szülei kétségbeesésére csatlakozik egy muzulmán társasághoz, és tevékenyen kiáll új hite mellett. Johanna egy hithű muzulmánhoz megy feleségül. Valódi szeretet és Allah iránti odaadás köti őket össze. Két fiuk születik. Néhány év múlva Johanna élete mélységes válságba kerül, melynek révén végül rátalál a Jézus Krisztusba vetett hitre. Szabadulást és békességet él át. Izgalmas, hiteles beszámoló. Sokan felteszik a kérdést, hogy a keresztyénség miért csak vallás, és nem annyira életforma, mint az iszlám. A válaszhoz közelebb visz, ha meggondoljuk, hogy a keresztyénség, amikor engedélyezett, majd államvallássá lett, a Római Birodalom ezer év alatt kialakult jogrendjét (és sok külsőségét) átvette (annak hátrányával is). Az iszlám pedig ebben a tekintetben tiszta lappal indult –, a vallással együtt alakult ki a jogrend, így az életforma is. Az iszlámban nem játszódott le a reneszánszhoz, majd a felvilágosodáshoz hasonló, a szekularizációt (világiasságot) eredményező folyamat. (fülszöveg)

3. Moszab Hasszán Juszef: A Hamasz fia 

Moszab Hasszán Juszef: A Hamasz fia (Immánuel Alapítvány, Szombathely, 2011)

Egy Hamasz-bennfentes megrázó, könnyeket fakasztó, kijózanítóan igaz története a Közel-Kelet valóságáról! Izrael és a Hamasz viszonya napjainkban is — még Oszama bin Laden halála kapcsán is — a Közel-Keletről szóló híradások egyik leggyakoribb témája. A Hamasz fia c. könyv eddig sehol nem olvasható információkat nyújt a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetéről. A könyv tavalyi megjelenése a sajtó szokatlanul eleven érdeklődését váltotta ki világszerte. Voltak, akik a hihetetlenül nehéz döntéseket felvállaló, így sokak életét megmentő hőst látták meg benne, mások ‘áruló!’-t kiáltottak. Moszab Hasszán Juszef az iszlám ideológiára épült Hamasz egyik alapítója fiaként 1978-ban látta meg a napvilágot. Az apja, Hasszán Juszef sejk máig a szervezet egyik kulcsfigurája, aki a könyv megjelenésével egy időben kitagadta a fiát. Moszab mégis úgy döntött, hogy megosztja a világgal mindazt, amit felettébb sok veszéllyel együtt járó tevékenységei során átélt, megismert és megértett. Származása, és apjának a szervezetben betöltött pozíciója miatt bennfentesnek, sőt egyfajta „trónörökösnek” számított. Sok-sok olyan dolgot és híres/hírhedt politikai vezetőt láthatott és hallhatott, amire rajta kívül csak nagyon kevés embernek volt módja. A könyv egy lebilincselő beszámoló terrorról, árulásról, politikai intrikáról és hihetetlen döntésekről. Fellebbenti a fátylat saját titkos szerepéről, a Sin Béttel való kapcsolatáról is, meg arról, hogy miben látja a Közel-Kelet békéjének egyetlen esélyét. Olvashatunk életének előre nem látható fordulatairól … és ráadásként A Fordulat történetét is megismerhetjük… (fülszöveg)

+1. Németh Pál: Az iszlám 

Németh Pál: Az iszlám (Gondolat Kiadói Kör, Budapest, 2010)

Ha a keleti ember a Nyugat érdeklődésének bármely megnyilatkozásával találkozik, akkor az mindig bizalmatlanságot, szemérmes tartózkodást vagy aggodalmat vált ki belőle. A kíváncsiskodás zavarja a keleti ember szemérmességet, s legszemélyesebb világának megsértését látja benne. A könyv amellett, hogy alaposan, ugyanakkor közérthetően és szórakoztatóan bevezet az iszlám vallási alapjaiba és filozófiai mélységeibe, tárgyalja az iszlám vallási gyakorlatot is. A kötet második része, miután bemutatja a magyar iszlámkutatás nagy alakjait (Vámbéry Ármin, Goldziher Ignác, Germanus Gyula), magyar fordításban közli Mohamed próféta leghíresebb mondásait, továbbá egy 781-ben lezajlott iszlám-keresztény párbeszéd szövegének fordítását. (fülszöveg)

Reklámok

3+1 könyv az iszlámmal kapcsolatban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: könyvajánló

Hozzászólások lezárva.