A jó gyülekezet 10 jellemzője

A gyülekezeteket — főleg annak kritikusai — olyan jellemzők alapján ítélik meg, mint a pásztor szolgálatai, a dicsőítés stílusa, a közösség mérete, a szervezett programok skálája stb. Vannak persze helyes fokmérők is, amelyekre oda kell figyelni, és amelyek által kiderül, hogy saját gyülekezetünk egészséges-e vagy sem. Jarrid Wilson lelkipásztor és író, akinek cikkei több keresztény portálon is megjelentek, összegyűjtött tíz szempontot, mely alapján átgondolható, hogy saját közösségünk mennyire egészséges.

St. Anthony's Church (fotó: elementalPaul)

St. Anthony’s Church (fotó: elementalPaul)

Íme Wilson szempontjai:

1. Tiszta tanítás: “Azért írom ezt, mert eljön az idő, amikor már hallani sem akarják többé az egészséges tanítást. Inkább olyan tanítókat keresnek majd maguknak, akik azt fogják mondani, amit a közönségük hallani szeretne” (2Tim 4:3, EFO).

2. Arra törekszik, hogy a hitetlenek számára releváns legyen: “A Törvény nélkül élőknek olyanná lettem, mint egy Törvény nélkül élő, hogy megnyerjem őket is — bár Isten törvényét egyáltalán nem utasítom el, hanem Krisztus törvénye szerint élek. A gyengéknek olyanná lettem, mint aki gyenge, hogy őket is megnyerjem. Mindenkinek mindenné lettem, hogy minden lehetséges módon megnyerjek Krisztus számára, akit csak lehet. Mindezt az örömhírért teszem, hogy én is részese lehessek az örömhír által megígért jutalomnak” (1Kor 9:21-23).

3. Jézust helyezik a vallásosság elé: “Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket, és megmentse őket” (Lk 19:10).

4. Krisztus-központú imádat: “Mi Istent az ő Szent Szelleme által imádjuk, egyedül csak a Krisztus Jézusban dicsekszünk, és nem magunkban bízunk, vagy abban, amit magunktól is meg tudnánk tenni” (Fil 3:3).

5. A tanítványság és tanítványképzés komolyan vétele: “Ezért menjetek el a nemzetekhez, és tegyetek tanítványommá minden embert az egész világon” (Mt 28:19).

6. A tagok szíve az elveszettekért ég: “Előbb azonban szükséges, hogy minden népnek hirdessék az örömüzenetet” (Mk 13:10).

7. Befektet a következő nemzedékbe: “Neveld a gyermekedet hozzá illő módon, s akkor még idős korában sem tér el tanításodtól” (Péld 22:6).

8. Élő kiscsoportok működnek: “Az acélpengét acéllal élesítik, csakúgy, mint a barátok egymást csiszolják” (Péld 27:17).

9. Élő, virágzó közösség: “Ezek kitartóan foglalkoztak az apostolok tanításával, részt vettek a közösségben és a kenyér megtörésében, és együtt imádkoztak” (ApCsel 2:42).

10. Feddhetetlenség (senki sem tökéletes): “A becsületeseket feddhetetlenség vezeti, de a hűtleneket elpusztítja romlottságuk” (Péld 11:3, MBT).

Reklámok

A jó gyülekezet 10 jellemzője bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi, gyülekezetvezetés

Hozzászólások lezárva.