“Isten Igéje élő és ható”

“Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szemei előtt. Neki kell majd számot adnunk” — közli velünk a Zsidókhoz írt levél szerzője a Bibliáról (Zsid 4:12-13). Ezékiel könyvét olvasva néhány olyan igeversre bukkantam, amely megmutatja, hogy Isten Igéje valóban élő és ható.

Kép: steppinginthelight.com

Kép: steppinginthelight.com

1. Aktuális

“Másnap reggel így szólt hozzám az ÚR igéje…” (Ez 12:8). Ahogy a zsidó nép a pusztában minden nap kapott a mannából, és ahogy mi a mindennapi kenyerünkért imádkozunk, úgy akarja Isten, hogy lelkileg is naponta táplálkozzunk. Hiszen “nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (5Móz 8:3, Mt 4:4). Isten naponként olyan üzenettel akar minket lelkileg táplálni, mely az adott naphoz erőt és vezetést ad. Nekünk csak a kezünkbe kell venni a Szentírást, és engedni, hogy azon keresztül Isten olvasson bennünk, és írjon a lelkünkbe.

2. Megbízható

“Nem késik tovább egyetlen igém sem, valóra válik az az ige, amelyet mondok” (Ez 12:28). E vers kapcsán megemlíthetnénk a próféciákat is, amelyek beteljesedése még előttünk áll — biztosak lehetünk abban, hogy semmi nem marad el abból, amit az Úr megígért. De talán a hétköznapi életünkre nézve aktuálisabb, ha Isten szavának megbízhatóságára gondolunk. Amit ő mond nekünk, az megállja a helyét a való életben, kiállja a próbát, és alapozhatjuk rá az életünket. Jobban járunk, ha Isten megbízható Igéjére, a Bibliára alapozunk, mintha bármi másra, ami nem állja ki az idő próbáját, és elvész, elmúlik, megváltozik.

3. Hatást vált ki

“Halljátok meg az ÚR igéjét” (Ez 13:2). Isten Igéje hatást akar kiváltani belőlünk. Az Úr azt akarja, hogy amikor az Igéjével szembesülünk, az életünk megváltozzon, és az ő akaratához, alapelveihez igazodjon. Ehhez azonban szükséges, hogy valóban meghalljuk a Biblia üzenetét, valóban odafigyeljünk arra. Ne engedjük el a fülünk mellett úgy, mint a reklámokat, vagy a számunkra nem fontos híreket. Koncentráljunk, figyeljünk rá, elmélkedjünk rajta, zárjuk magunkba, és valósítsuk is meg!

4. Leleplez

“Ezért így szól az én Uram, az ÚR: Mivel hiábavalóság a beszédetek és hazugság a látomásotok, azért én ellenetek fordulok — így szól az én Uram, az ÚR” (Ez 13:8). Isten Igéje szembesít minket a valósággal. Sokan élnek úgy, hogy az Istenről, az emberekről, a világról, a bűnről, a megtérésről, a keresztény életről, a tanítványságról alkotott elképzelései köszönő viszonyban sincsenek azzal, ami a Bibliában található. Ilyenkor jó, ha engedjük Istennek, hogy a Szaván át ellent mondjon nekünk a téves elképzeléseinkben, lerombolja bennünk azokat, és felnyissa a szemünket az igazságra. Ez már csak azért is fontos, mert Jézus Isten valódi megismerését kapcsolta össze az örök élettel: “Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust” (Jn 17:3).

Ajándék Istentől

A Biblia ajándék Istentől. Azért kaptuk, hogy használjuk, és útmutatóul szolgáljon erre a földi életre, valamint felkészítsen az Istennel való találkozásra és az örökkévalóságra. Ne csodáljuk hát, ha mint egy tükör, megmutatja, hogy milyenek vagyunk, és elénk tárja azt is, hogy milyenné kell válnunk. Engedjük neki!

Reklámok

“Isten Igéje élő és ható” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.