“Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú?”

A címben szereplő kérdést a 119. zsoltár szerzője tette fel (Zsolt 119:9). Másként is megfogalmazhatjuk ugyanezt: Mit tehetünk — életkortól függetlenül — annak érdekében, hogy Isten előtt tisztán tartsuk magunkat, és neki tetsző, szent életet élhessünk? A zsoltár következő néhány verse elénk tár néhány szempontot, melyek által tisztán tarthatjuk magunkat.

Fotó: Némedi Gabó

Fotó: Némedi Gabó

Hogyan tarthatjuk magunkat tisztán? Íme a zsoltáros válaszai:

1. Az Ige megtartása által (Zsolt 119:9b). Isten a Bibliában közli velünk parancsolatait, elvárásait. Ha annak megfelelően élünk, amit abban olvasunk — és helyesen értelmezzük –, biztosak lehetünk benne, hogy Isten akaratát követjük.

2. Isten teljes szívű követése által (Zsolt 119:10). Van egy keresztény dal, mely Istenről ezt mondja: “Nem akarsz fél szívű követőt. Lényem tiéd!” Milyen igaz! Isten az egész életünket, az egész szívünket akarja. Nem szolgálhatunk egyszerre két úrnak. Ha teljesen odaszánjuk magunkat az ő követésére, akkor tisztán tarthatjuk magunkat az egyéb “uraktól”, “istenektől” és bálványoktól.

3. Az Ige szívünkbe zárása által (Zsolt 119:11). “Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened” — mondja a zsoltárszerző. Ha a Bibliában olvasott üzenetet nem csak értelmezni próbáljuk, hanem meg is éljük, alkalmazzuk a gyakorlatban, akkor nem lexikális tudás lesz, hanem az életünket megváltoztató párbeszéd Istennel.

4. Az Ige megvallása által (Zsolt 119:13). “Ajkam fölsorolja szád minden döntését.” Amivel a szívünk csordultig van, azt szólja a szánk. Ha a szívünkbe zárjuk Isten beszédét, akkor az a szavainkon is látszani fog: beszélgetéseink tárgya a Biblia lesz, és az, ahogyan Isten üzenetét megéljük.

5. Szemléletváltás által (Zsolt 119:14, 16). “Minden gazdagságnál nagyobb öröm, ha intelmeid szerint élhetek… Gyönyörködöm rendelkezéseidben…” Ahhoz, hogy valóban Istennek tetsző életet tudjunk élni, fontos, hogy szemléletváltás következzen be nálunk. Ne kötelességként, hanem kiváltságként tekintsünk az Istennek való engedelmességre és a vele való kapcsolat megélésére. Ha gyönyörködünk benne, sokkal könnyebb lesz kincsként kezelni a neki tetsző élet megélését.

6. Az Igén való elmélkedés által (Zsolt 119:15). “Utasításaidon elmélkedem, és figyelek ösvényeidre” — mondja a 119. zsoltár szerzője. Ha elménket lefoglalja Isten Szava, a Biblia, akkor nem marad benne hely az olyan gondolatoknak, amelyek tőle eltérítenének vagy távol tartanának.

Nem tudnánk találóbban választ adni a címben feltett kérdésre, mint maga a zsoltáros: “Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja Igédet” (Zsolt 119:9). A The Message parafrázisa szerint ez így hangzik: “Hogyan élhet az ifjú tiszta életet? Úgy, hogy Igéd térképét gondosan követi.” Tegyük hát ezt, járjuk életutunkat úgy, hogy mindig az Igéhez fordulunk útbaigazításért!

Reklámok

“Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú?” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.