3 akadály Jézus követésében

A Lk 9:57-62-ben három személyről olvashatunk, akik különböző okokból, de nem tudják Jézust követni. A történetet érdemes elolvasni és átgondolni — így sikerülhet a saját életünkben is felszámolni azokat a tényezőket, melyek Jézus követésében gátolnak minket. Nézzük hát meg, mi is ez a három akadályozó tényező…

Fotó: MKGY

Fotó: MKGY

A történet

“Amikor mentek az úton, valaki ezt mondta neki: ‘Követlek, akárhova mégy.’ Jézus azonban így felelt: ‘A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.’ Egy másikhoz pedig így szólt: ‘Kövess engem!’ De ő ezt kérte: ‘Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat.’ Jézus így válaszolt neki: ‘Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!’ Egy másik is ezt mondta: ‘Követlek, Uram, de előbb engedd meg, hogy búcsút vegyek házam népétől.’ Jézus pedig így felelt: ‘Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.'” (Lk 9:57-62)

1. akadály: Kényelem

Az első történetben egy olyan embert látunk, aki elszánja magát Jézus követésére, de még nincs tisztában azzal, hogy ennek mi az ára. Jézus eztán a következő szavakkal inti józanságra a kezdeti lelkesedésében elhamarkodottan nyilatkozót: “A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania.”

Eztán már nincs többé szava, nem felel Jézusnak. Átgondolta és tudatosult benne, hogy Jézus követése nem egy luxus utazás, nem egy jól megszervezett előadói körút, ahol szállást minden este a környék legjobb szállodájában kapnak. Ezt az árat pedig ő nem akarja meghozni. Lelkesedése addig tart, míg rájön, hogy a korábbi kényelmes életét fel kell adnia.

Jézust csak akkor tudjuk követni, ha készek vagyunk a kényelmünkről lemondani. Ha jobban ragaszkodunk a kanapénkhoz és a távirányítóhoz, mint hozzá, akkor sosem leszünk képesek felkelni és követni őt.

2. akadály: Körülmények

A második személyt Jézus hívja el, hogy legyen a követője. Az elhívott pedig így válaszol: “Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat.” Ebben a történetben a kulcsszó ez: előbb. Követni akarja Jézust, de vannak fontosabb dolgok az életében, melyeket még szeretne elintézni. A fontossági sorrendjében nem Jézus volt az első helyen, és ezért az alkalmas idő valószínűleg sose jött volna el arra, hogy hátra hagyva a korábbi életét, az Urat kövesse.

Jézus az első helyet követeli magának — kevesebbel nem hajlandó beérni. Ő a legjobbat adta nekünk, a saját életét, és ezért ő is ugyanezt várja el tőlünk: hogy ő legyen az első. Ne legyen semmi, ami előrébb való nála. Mindaddig, amíg ő nem az első helyen van, a körülményeink sose fognak kedvezni annak, hogy odaszántan és elkötelezetten kövessük őt.

3. akadály: Kapcsolatok

A harmadik személy, akit Jézus elhív, hogy kövesse őt, így válaszol: “Követlek, Uram, de előbb engedd meg, hogy búcsút vegyek házam népétől.” Ebben a történetben Jézus követésében a kapcsolatok gátolják meg a főszereplőt, a kulcsszó pedig ez: de.

Nem mondhatjuk Jézusnak azt, hogy “Uram”, ha rögtön az első szavunk a de. Ha őt valóban Úrnak tekintjük, akkor nem szabhatjuk mi a feltételeket, és nem változtathatunk az ő elvárásain. Az illető azért nem követi Jézust, mert előbb még el akar búcsúzni a családtagjaitól — ez a búcsú pedig nem egy rövid “Isten veled”. Amikor Jézus elhívta a tanítványait, egy pillanat gondolkodási idejük volt, hogy követik-e. Máté elhívásánál Jézus egyszerűen csak elment az adószedő asztal mellett, és odaszólt a volt vámszedőnek, hogy kövesse (Mt 9:9). Nem állt meg, nem kezdett neki érvelni. Máténak azonnal reagálnia kellett. És jól döntött. Jézust csak így lehet követni.

Ha követni akarjuk…

…akkor nem mi diktáljuk a feltételeket, hanem Jézus. Ő pedig így fogalmazta meg a tanítványság lényegét: “Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt” (Lk 9:23-24).

Jézust csak így éri meg követni. Így viszont megéri!

Reklámok

3 akadály Jézus követésében bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.