Miért épp a körülmetélés a jel?

Isten Ábrahámmal szövetséget kötött, melyről az 1Móz 17. fejezete beszámol. A szövetség jele az volt, hogy minden fiúgyermeket generációkon keresztül körül kell metélni. Ez az oka annak, hogy az Ábrahámtól származó zsidók (Izsák leszármazási vonala), valamint a muszlimok is (Izmáel leszármazási vonala) a mai napig gyakorolják a körülmetélést. De vajon mi lehet az oka, hogy Isten épp ezt a jelet választotta?

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Sokat lehetne beszélni e gyakorlat egészségügyi és higiéniás oldaláról. Véleményem szerint azonban Istent nem elsősorban ilyen szempontok befolyásolták, amikor eldöntötte, hogy mi legyen az Ábrahámmal kötött szövetség jele.

Az 1Móz 15-ben Isten ígéretet tett Ábrahámnak arra nézve, hogy fia fog születni: “Ekkor így szólt hozzá az ÚR: Nem ő lesz az örökösöd, hanem aki ágyékodból származik, az lesz az örökösöd. Azután kivitte őt, és ezt mondta: Tekints fel az égre, és számláld meg a csillagokat, ha meg tudod számolni őket. Azt mondta neki: Így lesz a te utódod is. Abrám hitt az ÚRnak, aki ezért igaznak fogadta el őt” (1Móz 15:4-6, RKB).

A következő fejezetben azonban azt látjuk, hogy Ábrahám a körülményekre tekint — idős korára és a felesége, Sára meddőségére. E tényezők miatt pedig nehéz lehetett elhinnie, hogy valóban gyermeke születhet Sárától. Közben pedig Sára fejéből is kipattant a “nagyszerű” ötlet: közös gyermekük szülessen béranyától, Hágártól. Ábrahám pedig könnyen belemegy, és megpróbálja Isten ígéretét a maga emberi módszerével valósággá tenni.

És itt érünk el a körülmetéléshez és annak lelki jelentőségéhez. A “jelet” ugyanis Ábrahám éppen ott kapta, ahol ő emberi megoldáshoz akart folyamodni. Ez a jel pedig emlékeztette őt arra, hogy egyszer már hozott emberi döntést, ahelyett, hogy Istenre várt volna, és engedte volna, hogy ő bontakoztassa ki a tervét.

A körülmetélés tehát több annál, mint egy egyszerű fizikai aktus. Lelki üzenete az, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben — ahogyan azt a bölcs Salamon király megfogalmazta: “Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne a magad értelmére támaszkodj! Minden utadon őrá gondolj, akkor ő igazgatni fogja útjaidat” (Péld 3:5-6).

Reklámok

Miért épp a körülmetélés a jel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: bibliaolvasás

Hozzászólások lezárva.