Az Istennel való kapcsolatunk két alappillére

Keresztény körökben rendszeresen emlegetjük az Istennel való személyes kapcsolat fogalmát. Az éves kronologikus bibliaolvasó terv mai részlete (Jób 12:1-14:22) két fontos alapigazságot fogalmaz meg erről a személyes kapcsolatról. Ha számodra fontos, hogy Istennel ápold a barátságod, akkor érdemes odafigyelni rá.

Michelangelo: Ádám teremtése (1508-1512)

Michelangelo: Ádám teremtése (1508-1512)

1. Isten személyes kapcsolatra vágyik velünk. 

Istennel nem azért kerülhetünk kapcsolatba, mert elég jó társaság vagyunk a számára. Nem annak köszönhetjük a vele való közösség megélését, hogy azt elért eredményeinkkel megalapoztuk. Isten nem a jó tetteink miatt figyelt fel ránk és tartott minket méltónak arra, hogy közösségében részesülhessünk. Jób könyve ezt írja: “Szólítanál, és én felelnék neked, kívánkoznál kezed alkotása után” (Jób 14:15). Csak azért lehetünk személyes kapcsolatban Istennel, mert ő kívánkozik utánunk! Nehéz elképzelni és megérteni, de Isten vágyik a velünk való közösségre. Fontosak vagyunk a számára, ezért nyit felénk, és hív minket, hogy kapcsolatban legyünk vele. Évszázadokkal a Jób könyvében olvasható események után ugyanezt a tényt Jézus Krisztus is megerősítette, amikor elmondta, hogy Isten keresi azokat az embereket, akik őt imádják: “De eljön az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres az ő imádóiul” (Jn 4:23).

2. Az Istennel való személyes kapcsolatunkat legfőképp a Biblia olvasásán és az imádság gyakorlásán keresztül ápolhatjuk.

Jób könyve ezt írja erről: “Azután szólíts és én felelek, avagy én szólok hozzád és te válaszolj” (Jób 13:22). Az embereknek sokféle elképzelésük lehet arról, hogyan lehet közel kerülni Istenhez. Ezek azonban mind-mind emberi próbálkozások, melyek nem képesek elérni a Teremtőt. Isten azonban megadja nekünk az ő megismerésének és a vele való személyes kapcsolat megélésének kulcsát az idézett versben. A lényeg a kétirányú kommunikáció: mi odafigyelünk Istenre, amikor ő szól hozzánk a Biblián keresztül, és erre válaszul mi is megszólítjuk őt imádságban. Egyszerű és elcsépelt közhelynek tűnik — olvassuk a Bibliát és imádkozzunk. Mégis ez az Istennel való kapcsolat ápolásának fundamentuma: a kommunikáció. Amint egy házasság sem működhet párbeszéd nélkül, úgy az Istennel való kapcsolatunk sem.

Akkor, amikor a Sátán bűneinkkel vádol minket — és teszi ezt jogosan –, emlékeznünk kell arra, hogy nem azért vagyunk közösségben az Úrral, mert arra méltók vagyunk vagy megérdemeltük. A vele való kapcsolatunk fundamentumai ezek:

  • Isten közösségre vágyik velünk.
  • A közösség gyakorlásának alapja az ő Igéje és az imádság.
Reklámok

Az Istennel való kapcsolatunk két alappillére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: bibliaolvasás

Hozzászólások lezárva.