Egyéni felelősség

A modern ember egyik legnagyobb problémája az, hogy nem tud felelősséget vállalni magáért és a tetteiért. A Józsué könyvének hetedik fejezetében látható történet azonban megmutatja, mennyire fontos a felelősségvállalás — hiszen a tetteink, a szavaink, a döntéseink hatással vannak a környezetünkben élő emberekre,  és befolyásolják az ő jólétüket is.

. . .

E történetben Ákánnal találkozunk. Az ő bűne az volt, hogy Isten törvényével ellentétesen cselekedett, és a hadi zsákmányból magának is félretett egy részt, amit megkívánt. Tette ezt annak ellenére, hogy tudta, az Úr nem akarja, hogy az ellenségtől zsákmányolt kincsek elcsábítsák a szívüket. Döntése azonban nem csak rá volt hatással, hanem az egész közösségre és a családjára is.

1. Az egyén és a közösség. Története ezekkel a szavakkal kezdődik: “De Izráel fiai hűtlenül bántak a kiirtásra rendelt dolgokkal, mert a Júda törzséből való Ákán, Karmí fia, Zabdí unokája, Zerah dédunokája elvett a kiirtandó dolgokból. Ezért föllángolt az ÚR haragja Izráel fiai ellen” (Józs 7:1, RÚF, vö.: 1Krón 2:7). Az Úr haragja föllángolt népe ellen, ennek pedig az lett a következménye, hogy Izrael vereséget szenvedett Aj városának bevételénél. A közösség életében nagy az egyén felelőssége. Egyetlen ember bűne is hatással lehet az egész gyülekezetre, és hátráltathatja, hogy Isten munkája kiteljesedjen közöttük.

2. Az egyén és a család. A történet végkimenetele pedig a családfő szerepének fontosságát hangsúlyozza: “Józsué pedig fogta Ákánt, Zerah fiát, az ezüstöt, a köntöst, az aranyrudat, fiait és leányait, marháit, szamarait és juhait, sátrát és mindenét. Vele volt egész Izráel, és elvitték őket az Ákór-völgybe. Ott ezt mondta Józsué: Szerencsétlenséget hoztál ránk! Fordítsa az ÚR ezt a szerencsétlenséget most rád! És megkövezte őket egész Izráel, majd elégették őket” (Józs 7:24-25). A családfő sorsában osztozik a családja is. A bűnt egyedül Ákán követte el, a büntetés mégis a háza népét is érte. A családfő által választott utat járja a feleség, és azt járják a gyerekek is. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen úton járunk, milyen irányba vezetjük a mieinket.

Reklámok

Egyéni felelősség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: bibliaolvasás

Hozzászólások lezárva.