Hogyan teheted színesebbé az imaéleted?

Az imádság a legnagyobb kiváltság, melyet Istentől kaptunk. Megszólíthatjuk a világmindenség Teremtőjét, ő pedig osztatlan figyelmet szentel nekünk. Ugyanakkor a legnagyobb teher is, hiszen — valljuk be őszintén — mindig azt érezzük, hogy lehetne mélyebb és tartalmasabb is az imaéletünk. Ezzel én is így vagyok. Sokáig úgy tekintettem az imádságra, mint kötelezően elmondandó monológra, amikor “eldarálom” Istennek az éppen aktuális gondolataim és kéréseim, és túl is vagyok rajta. Az imádság azonban sokkal gazdagabb, színesebb és változatosabb. Ebben a bejegyzésben néhány tippet szeretnék adni, amellyel imaéletünket élőbbé és változatosabbá tehetjük — és kimozdulhatunk a monológok örökös mondogatásából.

. . .

1. Vezess naplót!

Ki mondta, hogy az imádság csak szóbeli műfaj lehet? Ha azt tapasztalod, hogy imádkozás közben elkalandoznak a gondolataid, és nem tudsz a szavakra koncentrálni, akkor próbálj lelassítani. Ebben az írás segíthet! Amikor nem elmondod a szavakat, hanem kézzel megformálod a betűket, egymás után papírra veted a szavakat, melyekből egy mondat felépül, sokkal több időd van átgondolni az egyes szavak, kérések, hálaadások jelentőségét. Írj levelet vagy naplót Istennek. Legyen erre a célra egy szép és különleges naplód, amelyet örömmel veszel a kezedbe. Ne egy csíkos spirálfüzet legyen — már a külleme is emlékeztessen arra, hogy ebben Istennel kommunikálsz írásban.

2. Légy kreatív!

Fess, írj verset, szerezz saját zsoltárt, formálj valamit agyagból. Imaidődnek legyen valami látható produktuma, melynek elkészítése során dicsőíthetsz, hálát adhatsz, kéréseket tárhatsz Isten elé.

3. Sétálj Istennel!

Sokat segít, ha kimozdulsz a négy fal közül. Menj el sétálni, és vedd észre a természet szépségét, hallgasd a madárdalt, érezd az illatokat magad körül, figyeld az eget, a felhőket, a csillagokat, a napkeltét. Engedd, hogy Isten keze műve arra indítson, hogy megszólítsd az Alkotót!

4. Kávézz Istennel!

A reggeli kávéd vagy teád elfogyasztása során próbálj nyugodtan leülni egy kényelmes karosszékbe vagy kanapéra, és képzeld el, milyen lenne a beszélgetésed Istennel, ha vele fogyasztanád el. Ha elképzelted, kezdj is bele, hiszen ő valóban melletted van.

5. Meríts ihletet!

Ne félj kötött imaszövegeket használni személyes imádságaidban. A zsoltárok imádságai, a Szentírásban feljegyzett egyéb imádságok, a Miatyánk, a Jézus-ima (Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!) mind segíthetnek, hogy el tudj indulni az imádság útján.

6. Énekelj!

A szavak az elménkre hatnak, a dallam pedig a szívünkre és lelkünkre is. Ha nehezedre esik spontán elkezdeni imádkozni, próbálj olyan énekeket énekelni, amelyek közelebb visznek Istenhez, és arra indítanak, hogy megszólítsd őt. Ne törődj azzal, hogy milyen a hangod — Isten gyönyörködni fog benne, és örülni fog neki!

7. Légy csendben!

Az imádság nem mindig szavakból áll. Az imádság a szív csöndes vágyódása Isten felé. Néha jól esik egyszerűen csak szavak nélkül gyönyörködni Istenben. A kapcsolat mélységét mutatja, amikor két ember egymás mellett csendben tud lenni — a csend pedig nem eltávolítja őket egymástól, hanem közelebb viszi. Így van ez Istennel is. A jezsuita Mustó Péter így vall a csendről: “A csend nem valaminek a hiánya, hanem lehetősége annak, hogy valami megszülethessen.”

8. Legyen imatársad! 

Nem kell egyedül imádkoznod. Legyen egy keresztény barátod, akivel időnként együtt tudtok imádkozni, akivel megosztod aktuális nehézségeidet, örömeidet. Törekedj arra, hogy valaki számára te is ilyen baráttá válj!

9. Nézd át Istennel a naptárad!

Biztos vagyok benne, hogy mindenki átgondolja az előtte álló napi, heti, havi tennivalókat — és a távlati terveit is. Vedd elő a naptárad, és vidd Isten elé minden benne található bejegyzésed. Kérj tőle segítséget munkád elvégzéséhez, tennivalóid ellátásához. Lapozz vissza a naptáradban, és tekintsd át az elmúlt napod, heted, hónapod, és adj hálát azért, hogy Isten erőt és bölcsességet adott neked, hogy mindenben helyt tudj állni!

10. Légy felfedező!

Keress. Próbálkozz. Találd meg azt a módot, amely neked a leginkább segítségedre van abban, hogy az imádságban örömödet leld. Ha egy módszer nálad nem működik, ne erőltesd. Nem attól lesz jó az imaéleted, ha másokat próbálsz utánozni. De ne is add fel. Próbáld megtalálni azt a módot, ahogyan az imádság számodra a lehető legtermészetesebbé válik.

Reklámok

Hogyan teheted színesebbé az imaéleted? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.