Hozd ki a legtöbbet az új évedből!

Hamarosan véget ér az óév, és kezdetét veszi az új. Az emberek ilyenkor általában számadást tartanak életükkel, és átgondolják, mit értek el, mit rontottak el, mit kellett volna másként tenniük. És ez az időszak az, amikor különféle fogadalmakat tesznek, hogy a következő évben többet hozzanak ki az életükből. A 90. zsoltárban Mózes fogalmaz meg ezzel kapcsolatban egy fohászt: “Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk” (Zsolt 90:12, RÚF). Valóban érdemes átgondolnunk, hogy hogyan tudnánk a lehető legtöbbet kihozni az előttünk álló évből. Ehhez szeretnék néhány ötletet ajánlani.

Fotó: Eduard Bonnin

1. Csend

Minden egyes nap különíts el egy rövid időt (akár csak öt percet) arra, hogy csendben légy. Ez nem az az idő, amikor reggel a kávéd megiszod, hanem egy olyan időszak, amikor lecsendesíted a szíved és az elméd. Törekedj arra, hogy valóban el tudj csendesedni Isten előtt, és engedd, hogy a csendben olyan nyugalmat adjon a szívedbe, amely a nap nehézségei közepette is segít megőrizni a lelki békéd. Fogadd meg a zsoltáros szavait, és váltsd valóra a következő évben: “Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten” (Zsolt 46:11).

2. Ima 

Ne teljen el egyetlen nap sem anélkül, hogy ne kommunikálnál Istennel. Próbáld megváltoztatni azt, ahogyam az imaidőről gondolkodsz. Akkor, ha mások gyakorlatát próbálod követni, kudarcokat fogsz átélni. Ahogyan mindenkinek más a kommunikációs stílusa, úgy más az a mód is, ahogyan Istennel kommunikálunk. Oly sok módja van az imádságnak! Légy kreatív, és találd meg azt a módot, ahogyan a legkönnyebben és a legtermészetesebben tudsz Istennel beszélgetni. “Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt, és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban” (Fil 4:6-7).

3. Biblia

Olvasd naponta a Bibliát. Törekedj arra, hogy egyetlen nap se teljen el úgy, hogy ne tápláltad volna a lelked Isten Igéjével. Lehetőleg reggel, mielőtt bármi munkádba belefognál, vedd elő a Szentírást, és olvass el egy részletet belőle. Kérd Istent, hogy vezessen azon keresztül, a nap folyamán pedig törekedj rá, hogy alkalmazd is azt, amit olvastál! “Boldog ember az, aki… az ÚR törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz” (Zsolt 1:1-3).

4. Rend

Rakj rendet magad körül: a szobádban, a nappaliban, a konyhában, a lakásodban, az irodádban, a munkahelyeden. Ha rend van körülötted, az hatással lesz az elmédre és a lelkedre is, és megnyugvást, békességet eredményez majd.

5. Gyülekezet

Keresztény vagy, de nem jársz gyülekezetbe? Keress magadnak egy közösséget. Ne legyenek túl nagyok az elvárásaid, mert minden gyülekezet emberekből áll. Nincs tökéletes közösség. Találd meg a helyed Krisztus Testében, és fedezd fel, hogy a Szentlélek hogyan akar téged felhasználni arra, hogy áldás légy mások számára. Éld meg az apostol buzdítását: “A szentekkel vállaljatok közösséget” (Róm 12:13).

6. Istentisztelet

Ha már találtál magadnak lelki családot, akkor éld is meg a gyülekezettel való közösséget. Ne legyen bármi is fontosabb számodra, mint az, hogy vasárnaponként részt vegyél az istentiszteleten, ahol a testvéreiddel együtt imádhatod Istent, hálát adhatsz neki a megváltásért, és részesülhetsz az Úrvacsora áldásában. Talán sok elfoglaltság van a hét folyamán beírva a naptáradba, melyeknek csak erre az életre van hatása. Legyen kiemelt helye az istentiszteletnek, hiszen általa az eljövendő világ előképét élhetjük át. “Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást annál is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap” (Zsid 10:24-25).

7. Kapcsolatok

Figyelj a másokkal való kapcsolatodra. Törekedj arra, hogy mindenkivel szeretetteljes, irgalmas, megértő és türelmes légy. Az embereknek szeretetre és elfogadásra van szükségük. Aki a környezetedben a legmogorvábban, legmodortalanabbul viselkedik, annak van a legnagyobb szüksége a szeretetre. Sokféle módon kifejezheted a szereteted mások felé. Mosolyogj hétfő reggel valakire. Látogass meg egy beteget. Adj enni egy éhezőnek. Kezdj el beszélgetni egy hajléktalannal. Ne fizess rosszal a rosszért. Légy kedves és nyitott mások felé.

Köszönöm minden Olvasóm megtisztelő figyelmét az elmúlt évben is. Isten áldását kívánom az életetekre!

Reklámok

Hozd ki a legtöbbet az új évedből! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: gondolatok

Hozzászólások lezárva.