Ima a nyolc boldogság megéléséért

Jézus Krisztus a Hegyi Beszéd legelején (Mt 5:3-12) rögtön olyan kihívást intéz hallgatóihoz, melyre nem biztos, hogy fel voltak készülve. A boldogságnak olyan módját mutatja meg nekik, mely addig valószínűleg teljesen ismeretlen volt előttük. Ha pedig mi is őszinték vagyunk, be kell vallanunk, hogy számunkra is nagy nehézséget jelent úgy gondolkodni az igazi boldogságról, ahogy Jézus tette. Ezért érdemes imádkozni, hogy megtalálhassuk azt a boldogságot, amelyre a Mester akar elvezetni minket.

Kép: Roxana, colourbox.com

I.

“Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te az Evangélium szerinti egyszerű életre hívsz minket; arra, hogy elfogadjuk lelki szegénységünket, és egyszer s mindenkorra belássuk, hogy Rád van szükségünk. Kérünk, tégy minket valóságosan és teljesen Isten Országának örököseivé. Segíts, hogy a Tiéden kívül más uralom ne érvényesülhessen fölöttünk, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

II.

“Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te olyan boldogságot ajánlasz nekünk, melyet a világ nem ért; olyat, amelyet nem a nagy nevetések, hanem a könnyek jellemeznek. Valóban, Urunk, az igazi boldogság az, amikor sírni tudunk amiatt, ami Neked is bánatot okoz. Segíts, hogy ennyire érzékenyek tudjunk lenni, ennyire Rád tudjunk hangolódni. Végül pedig vigasztalj minket meg Te, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

III.

“Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, a Te Lelked az, aki gyümölcsként a szelídséget akarja megteremni az életünkben. Sokan vannak ma, akik határozott szavakkal, parancsokkal és erőszakkal lépnek fel más emberekkel szemben. A világnak azonban nem ilyen vezetőkre van szüksége. Tégy minket valóban szelídekké, hogy mások felé a Te kegyelmeddel, szereteteddel és szentségeddel közeledhessünk. Segíts a világra örökségünkként tekinteni, melyért felelősséggel tartozunk, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

IV.

“Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégülést nyernek.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te vagy az Élő Víz és az Élet Kenyere. Ebben az alakodban azonban csak akkor ismerünk fel, ha nem telünk el azzal, amit ez a világ kínál nekünk. Segíts, Urunk, hogy Téged, az Igazságot ne cseréljünk le soha másra, ne érjük be kevesebbel. Kérünk, Urunk, elégíts meg minket Önmagaddal, mert utánad vágyódik a lelkünk, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

V.

“Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te vagy a mi irgalmas Bíránk és Főpapunk. Csak a Te irgalmadnak köszönhetjük, hogy élünk és ismerünk Téged. Mivel Te irgalmat gyakoroltál rajtunk, nekünk is irgalmasan kell bánnunk másokkal. Te előbb szerettél minket, ezért nekünk is szeretettel kell viseltetnünk mások felé. Kérünk, Urunk, hogy az irgalom gyakorlása közben segíts minket jobban átélni a Tőled felénk áradó kegyelmet, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

VI.

“Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te Lelkeddel és Igéddel meg akarsz tisztítani minket. Fizikai szemeinkkel most még nem láthatunk Téged, de szívünk az ablak, melyen keresztül a Te arcod szemlélhetjük és Benned gyönyörködhetünk. Ezért a zsoltárossal együtt imádkozunk: Tiszta szívet teremts bennem, Istenem! Segíts minket szent arcod szemlélésében — mint egy szerelmes pillantásban — elveszni. Szemlélésed pedig ne emésszen meg minket, hanem könyörülj rajtunk, bűnösökön.

VII.

“Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten Fiainak fogják hívni.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te azért jöttél el a világba, hogy békességet teremts, megbékélésre hívj minket: Istennel, egymással és önmagunkkal. Ha pedig mi már megtaláltuk ezt a békét, azt kívánod, hogy másokat is elvezessünk Hozzád. Tégy hát bennünket a Te isteni békéd hiteles nagyköveteivé. Segíts, hogy megélhessük valódi identitásunkat a Te gyermekeidként, és könyörülj rajtunk, bűnösökön.

VIII.

“Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa.” Urunk, Jézus Krisztus, Isten Fia, Te minden üldözést és szenvedést elviseltél értünk. Annyira szerettél minket, hogy meghaltál értünk, tőlünk pedig azt várod, hogy érted éljünk. Segíts mindig kitartani Melletted, a Te követésed és igazságod mellett még akkor is, ha emiatt nem leszünk népszerűek, ha gúnyolnak, vagy ha kiközösítenek minket. Segíts, hogy Melletted való kitartásunkkal elnyerhessük a végső örökséget, a Veled való találkozást. Addig a napig pedig, Urunk, könyörülj rajtunk, bűnösökön.

Ámen.

Reklámok

Ima a nyolc boldogság megéléséért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.