5 meglepő hely, ahol Istennel találkozhatunk

Az Evangéliumban Jézus Krisztus erre hív minket: “Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű” (Mt 11:28-30).

Kép: Paula Zayco Aberasturi

Meghívásával kapcsolatban hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy csak és kizárólag a gyülekezetben találhatunk rá. Valóban igaz, hogy Jézus ott van, ahol a nevében ketten összegyűlnek (Mt 18:20, 28:20). Azonban számos olyan “helyen” is találkozhatunk vele, ahol nem is számítanánk a jelenlétére. Ennek oka pedig egyszerű: Krisztus szeretne lenni a középpont, életünk minden területének részese.

1. A munkában. Talán sokan nem is gondolunk arra, hogy a munkahelyünkön — bárhol is dolgozzunk — találkozhatunk vele. De gondoljunk csak bele! 24 órából általában legalább nyolcat a munkahelyünkön töltünk, azaz a napunk egyharmadát. Túl sok idő ez ahhoz, hogy Jézus nélkül töltsük. Pál apostol erre biztat minket: “Bármit tesztek, szívből tegyétek, mintha az Úrnak, és nem embereknek tennétek” (Kol 3:23). Amikor az Úrra tekintünk, mint igazi “főnökünkre”, rádöbbenünk, hogy ő ad erőt a munkánkhoz, és neki köszönhetjük az eredményeket is, melyeket elértünk. És nem utolsó sorban ő az, aki a nehéz pillanatokon is átsegít minket.

2. A bukásainkban. Ne gondoljuk azt, hogy Isten csak a legjobb pillanatainkban van jelen az életünkben. Krisztus mindig velünk van: akkor is, amikor elbukunk, akkor is, amikor belefáradunk és saját erőnk végére érünk. A Nyolc Boldogság között ugyanis ezt mondja Jézus: “Milyen boldogok és áldottak, akik felismerik, hogy szükségük van Istenre, mert övék Isten Királysága” (Mt 5:3). Akkor, amikor a gödör aljára kerülünk, csak Isten az, aki ki tud húzni minket.

3. A rászorulókban. Érdekes módon Krisztus úgy döntött, hogy nem dicső királyként jön szembe velünk az utcán, hanem egy hajléktalan, egy koldus, egy menekült, egy éhező, szomjazó vagy beteg embertársunk alakjában (Mt 25:31-46). Valódi titok ez. Amikor egy rászoruló embertársunknak segítünk, akkor valójában Krisztussal teszünk jót.

4. A magányban. Előfordulhat, hogy még társaságban is egyedül érezzük magunkat. És az is megeshet, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy minden barátunk elfordult tőlünk. A magányunkban azonban mégsem vagyunk egyedül, Isten ugyanis mindig velünk van, és erről biztosít minket: “Nem hagylak el, s nem távozom el tőled” (Zsid 13:5). Amikor elcsendesülnek körülöttünk a hangok, egyedüllétünkben és a csöndben rátalálhatunk Istenre: “Csendesülj el az Úrban és várd őt” (Zsolt 37:7).

5. A “nem”-ekben. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy imáinkra többféle válasz is érkezhet. Akkor, amikor Isten nemet mond valamire, azt szeretetből teszi. Azért, hogy valami sokkal jobbat adjon meg nekünk. Azért, hogy még valóságosabb lehessen jelenléte az életünkben. Amikor egy imánkra nem a válasz, keressük benne Isten akaratát, jelenlétét, vezetését.

Reklámok

5 meglepő hely, ahol Istennel találkozhatunk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.