Készülj fel az imádságra!

Vannak beszélgetések, amelyek csak megtörténnek velünk, és vannak beszélgetések, amelyekre felkészülünk: a lehetséges kérdésekre, a válaszokra. Átgondoljuk, hogy ki az, akivel találkozni fogunk, milyen az addigi kapcsolatunk, mit várunk ettől a beszélgetéstől, milyen témákat szeretnénk benne érinteni stb. Azok a beszélgetések, amelyekkel csak sodródunk, nem hagynak olyan mély nyomot bennünk, mint azok, amelyekben ilyen tudatosan vagyunk benne. Ugyanez a helyzet az imádsággal, az Istennel folytatott beszélgetéssel is. Ebben a cikkben azt fogjuk átgondolni, hogy hogyan készülhetünk fel az Istennel való társalgásra.

1. Imádkozz. Ahhoz, hogy az imádságra szánt időt a legtartalmasabb módon tudd eltölteni, imádsággal kezdd! Imádkozz azért, hogy Isten segítsen a figyelmed rá összpontosítani, kérd az áldását arra az időre, amit most vele akarsz tölteni. Hívd a Szentlelket, hogy társuljon melléd, és legyen segítségedre akkor, amikor erőtlennek bizonyulnál az imádságban (Róm 8:26).

2. Légy csendben. Mielőtt elkezdenél imádkozni, csöndesedj el. Az ember lelke olyan, mint egy viharos tenger, vagy mint egy tó víztükre, melybe egy követ dobtak bele. Mielőtt Isten békessége megnyugodhatna rajtunk, a hullámoknak el kell ülniük. Ehhez jó, ha időt adunk magunknak, és elcsöndesedve engedjük, hogy a hullámok egyre kisebbek legyenek, majd teljesen elüljenek. Néhány perc után érezni fogjuk, hogy eltölt minket Isten békessége, és az “itthon vagyok” érzés. Ha ekkor szólítjuk meg Istent, imádságunknak teljesen más íze lesz, mintha akkor kezdenénk bele, amikor még az előző tevékenységeink és beszélgetéseink visszhangoznak a fülünkben.

3. Énekelj. Isten azért teremtett meg minket, hogy imádjuk őt. Ezért leginkább az tudja a lelkünket megnyugtatni a figyelmünket pedig rá irányítani, ha imádjuk és dicsőítjük őt. Mielőtt elkezdenénk a saját szavainkkal imádkozni, énekeljünk olyan dalokat, amelyek az Urat magasztalják. Ne foglalkozzunk azzal, hogy milyen a hangunk. Amikor magasztaljuk őt, Isten a szívünket nézi.

4. Testtartás. Ügyelj a testtartásodra. Keress olyan pózt, amely egyszerre kényelmes neked (de nem túl kényelmes, nehogy elaludj), ugyanakkor a tiszteleted, az alázatod és a hódolatod kifejezi. Ha a teljes imádság idejét nem is így töltöd, az elején talán érdemes letérdelned, és egy rövid időt így maradnod, hogy kifejezd a hódolatod a Király előtt. Előtte térdelve másként jönnek majd a szavak ajkunkról. Ugyanígy segíthet, ha kitárod a kezed Isten felé, vagy a Lélek koldusaként tartod üres kezeid, azt várva, hogy az Úr töltsön be téged.

5. Telefon. Ahhoz, hogy valóban Istenre tudj fókuszálni, fontos, hogy a telefonod és egyéb eszközeid ne zökkentsenek ki. Figyelmed irányuljon osztatlanul Isten felé, és ne azon gondolkodj, hogy egy üzenethang vajon mire figyelmeztet. Némítsd el, és higgy abban, hogy miközben Istennel társalogsz, minden más másodlagos fontosságúvá válik, és várhat.

6. Biblia. Hasznos segítség lehet imádság előtt, ha a Szentírással is Istenre hangolod a lelked. Olvass el egy-két zsoltárt, és engedd, hogy megihlessék saját imádságodat. Keress egy evangéliumi történetet, és szemléled benne Jézus személyét. Az olvasottak közül keresd meg azt a gondolatot, mondatot, vagy akár egyetlen szót, amely megérintett téged, és időzz el fölötte, elmélkedj rajta, ismételd el néhányszor, hogy mélyre hatolhasson benned.

7. Bűnvallás. Ha eszedbe jut bármi olyan tetted, amely gátolhatja az Istennel való kapcsolatod, bánd meg. Kérj bocsánatot az Úrtól, hogy szabadon, tiszta lelkiismerettel jöhess elé, és időzhess el a társaságában.

8. Böjt. Az imádságra való felkészülést akár órákkal korábban is elkezdheted. Segítség lehet, ha időnként, mielőtt imádkozni kezdenél, böjtölsz. Nem kell hosszú időt böjtöléssel töltened (pláne akkor nem, ha még nincs benne gyakorlatod és tapasztalatod). Ha például egy étkezést kihagysz az imádság előtt, az újra és újra benned feltörő éhség érzete arra fog emlékezni, hogy rövidesen kivel fogsz találkozni.

Reklámok

Készülj fel az imádságra! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.