Találd meg a saját hangod!

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam az imádsággal kapcsolatban, ez: Légy önmagad, találd meg a saját hangod! Ne próbálj senkit utánozni, senkire se akarj hasonlítani. Ha megpróbálod mások gyakorlatát leutánozni, lehetséges, hogy csalódni fogsz, és nem leled majd örömöd az imádságban. Inkább találd meg azt, ahogyan te örömmel tudsz Isten Lelkéhez kapcsolódni.

Fotó: Eduard Bonnin

Az imádság ugyanis lelkünk vágyódása Isten felé — miként a gyertya lángja is mindig felfelé törekszik. Ez a vágy azonban más-más módon nyilvánul meg mindnyájunknál. Olyan ez, mint egy dallam, mely másként szólal meg egy gitáron, másként egy zongorán, megint másként egy hegedűn. Ahány hangszer, annyi különböző eszköz, de a dallam ugyanaz.

Amikor imádkozunk, lelkünk Istenhez kapcsolódik. Ez azonban másként nyilvánul meg mindnyájunknál. Ami egyikünk esetében működik és áldást jelent, az más valaki esetében lehet, hogy teherré válik. Ezért magunkba kell pillantanunk, és megkeresnünk azt a módot, ahogyan a legkönnyebben Istenre tudjuk irányítani figyelmünket.

 • Ha szereted a csöndet, akkor örömöd fogod lelni abban, hogy egyszerűen csak Isten jelenlétébe helyezkedsz, és szavak és kérések nélkül csodálod őt.
 • Ha szereted a zenét és hangszeren is játszol, akkor imádatod kifejezheted azzal, hogy muzsikálsz Istennek.
 • Ha szeretsz énekelni, akkor saját daloddal vagy ismert dicsőítő énekkel is az Úrhoz emelheted fel a szíved.
 • Ha vizuális alkat vagy, akkor egy-egy festmény vagy fotó előtt elmélkedve ülhetsz, miközben Istent látod meg az ecsetvonások és a téma mögött.
 • Ha könnyen el tudod mondani a gondolataid, akkor nem fog nehezedre esni, hogy saját szavaiddal elmondd Istennek, hogy mi játszódik le benned.
 • Ha a kötöttebb imaformákat kedveled, akkor örömöd fogod lelni a zsoltárokban, a Benedictusban, a Magnificatban, a Nunc dimittisben, a Miatyánkban, a Jézus-imában.
 • Ha szereted a természetet, egy-egy imaséta alkalmával nem csak a tested, de a lelked is kikapcsolódhat.
 • Ha azt érzed, hogy egyedül nem megy az imádság, kereshetsz egy imatársat, aki segítségedre van.
 • Ha Isten Igéjében gyönyörködsz, akkor egy-egy igeverset memorizálhatsz, és saját imádságaid részévé teheted.
 • Ha az ima környezete fontos számodra, akkor beülhetsz egy hangulatos kápolnába, vagy egy imasarkot, imaszobát berendezhetsz magadnak úgy, ahogyan te kényelmesen érzed magad (gyertya, ikon, virág, Biblia stb.).
 • És a felsorolást még hosszan folytathatnánk…

Nem minden imaforma a tiéd. Ezért nem kell olyat magadra erőltetned, mely ellen (most még) tiltakozik a lelked. De a sok-sok imamód között megtalálhatod azt, amelyben békességet és örömöt találsz. Ehhez ragaszkodj, ezt gyakorold, ez által kapcsolódj Istenhez. Ugyanakkor pedig légy nyitott, és figyelj, hogy Isten milyen új utak felé vezet a vele való kapcsolatodban…

Reklámok

Találd meg a saját hangod! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: spiritualitás

Hozzászólások lezárva.