A maga módján vallásos?

2004-ben a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végzett egy felmérést a magyar lakosság hitéletével kapcsolatban. Ennek eredményeként kiderült, hogy a megkérdezetteknek több mint fele “a maga módján vallásos” — azaz nem a Biblia és Jézus tanítása szerint gyakorolja a hitét. A népesség több, mint 50%-a. Ez a nagy szám felvet azonban egy fontos kérdést.

Forrás: tearsnsighs.tumblr.com/

A felmerülő kérdést megközelíthetjük racionális és hitbeli oldalról is. Vajon egy gondolati rendszerben megfelelő hozzáállás, ha nem objektív mutatóknak próbálunk megfelelni, hanem a magunk módján próbálkozunk? Mihez vezetne ez, ha pl. az érettségi követelményeinek valaki “a maga módján” próbálna megfelelni, majd a társadalmat kirekesztéssel vádolná, ha tovább erőlteti a lefektetett érettségi követelményeknek való megfelelést? Ugyanezt a kérdést feltehetjük a nyelvvizsgával, a KRESZ-vizsgával, az államvizsgával és sok egyébbel kapcsolatban is. El tudjuk képzelni, mennyire veszélyes, ha valaki a KRESZ-t “a maga módján” értelmezi és tartja be. Ezek után jogos a kérdés: vajon nem veszélyes, ha az élet egyik legfontosabb kérdése tekintetében a saját eszünkre és elképzeléseinkre támaszkodunk az objektív kijelentések helyett?

Másrészt azonban megközelíthetjük a Biblia tanítása felől is a “maga módja” szerinti vallásosság kérdését. Jézus egyik példázata ezzel kapcsolatban fontos tanulságokat tartalmaz. A királyi menyegző történetéről van szó, melyben a szervező különféle vendégeket fogad ünnepi vacsorájára (Mt 22:1-14). Ennek egy részlete így szól:

“Amikor a király bement, hogy megnézze az asztalnál ülőket, észrevett ott egy embert, aki nem volt menyegzős ruhába öltözve. Azt mondta neki: Barátom, hogyan jöttél be ide menyegzős ruha nélkül? Az nem szólt semmit. Erre a király azt mondta a felszolgálóknak: Kötözzétek meg kezét-lábát és dobjátok ki őt a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás! Mert sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak” (Mt 22:11-14).

Az egyik vendég azt gondolta, hogy a rendezvényen megjelenhet ünnepi ruha nélkül is — csak úgy “a maga módján”. A király reakciója azonban megrázó, a vendéget ugyanis kidobták az ünnepi lakomáról. A történet megérteti velünk, hogy a saját elképzelésünk szerint nem gyakorolhatjuk a hitünket. Pontosabban gyakorolhatjuk, de számolnunk kell a következményekkel.

Istennek vannak pontos elképzelései arról, milyen az igaz imádat (Jn 4:23-24). Ha nem gondolod azt, hogy elég a magad módján betartani a KRESZ szabályait, akkor talán ideje lenne átgondolni, hogy elég-e, ha a magad módján vagy vallásos, ezzel kockáztatva Isten elmarasztaló ítéletét.

 

A maga módján vallásos? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kategória: evangéliumi

Hozzászólások lezárva.