A fenevad bélyege

“És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek. Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat” (Jel 13:16-18, MBT).

Ezen verseket értelmezve a keresztények különféle dolgokban vélték felfedezni a fenevad bélyegét. Ilyen pl. a bőr alá ültetett mikrochip, a vonalkód, valamiféle mágneskártya, vagy esetleg egy konkrét tetoválás. Miközben a Jelenések könyvét értelmezzük, nem szabad elfelejteni két fontos elvet. Az első az, hogy a Biblia magyarázza a Bibliát. A Jelenések esetében pedig ez még inkább igaz, hiszen számos képet, gondolatot és próféciát vett át az Ószövetségből és Jézus tanításából. A másik kiindulópontot az értelmezéshez a könyv bevezetése tartalmazza (Jel 1:1), mely az Új fordításhoz képest helyesebb megfogalmazások szerint így szól:

“A Felkent Jézus lelepleződése, Isten ajándékozta meg vele, hogy rabszolgáinak megmutassa azokat a dolgokat, melyeknek sietve meg kell történniük. Jelképekbe öltöztette, és úgy küldte el angyalán keresztül rabszolgájának, Jánosnak” (Csia).
“Jézus Krisztus kinyilatkoztatása, melyet az Isten adott neki, hogy megmutassa rabszolgáinak azokat, amiknek rövidesen meg kell lenniük. És ő elküldte angyalát, és általa jelekben bemutatta azt rabszolgájának, Jánosnak” (ÚVF).

Itt tehát jelképekről van szó, melyek a valódi mondanivalót magukban rejtik. Ilyen jelkép a fenevad bélyege és annak száma is. Először is lényeges az, hogy a megjelölés a homlokon és a jobb kézen történik. H. W. H. Saggs szerint az ókori Babilonban a rabszolgákat az arcukon vagy a kezükön megjelölték, és ezzel azonosították őket, hogy kihez tartoznak (The Greatness That Was Babylon, p. 173.). A homlok és a jobb kéz a gondolkodást és a cselekvést jelképezik, így a fenevad bélyege sokkal inkább hordoz magában lelki jelentőséget. A Jelenésekben találkozunk Isten népének megjelölésével is (pl. Jel 7:1-8, 14:1). Az ő esetükben tudjuk, hogy ez a jel, pecsét vagy bélyeg nem fizikai, hanem lelki értelmű: “Őbenne pedig titeket is… eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel, örökségünk zálogával” (Ef 1:13-14, MBT). A megtérés görög szava, a μετανοέω (metanoeó) ige, mely jelentése a jó útra térés, visszafordulás, a gondolkodás és cselekvésmód megváltozása. Ennek megfelelően adja vissza az Egyszerű fordítás is: “Változtassátok meg ahogyan gondolkodtok és ahogy éltek…” (Mk 1:15). Isten bélyegének felvétele, a Szentlélekkel való elpecsételés nem más, mint az istenfélő, engedelmes élet, melyben nem e világ értékrendje szerint gondolkodunk és cselekszünk, hanem Isten mércéje szerint (vö. Róm 12:1-2).

Ennek a fordítottja igaz a fenevad bélyegével kapcsolatban. Azok az emberek veszik fel magukra, akik nem Isten akaratának, hanem saját vágyaiknak és a világ értékrendjének engedelmeskednek. Ők azok, akikről János apostol azt írja, hogy még a legszörnyűbb csapások ellenére sem tértek meg, nem voltak hajlandók megváltoztatni gondolkodás- és életmódjukat (Jel 9:20-21, 16:9). Maga a fenevad is azok ellen indít hadjáratot, akik az ő, Isten iránt engedetlen “követőivel” szemben engedelmeskednek Istennek: “Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen, akik az asszony utódai közül valók, akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele” (Jel 12:17, MBT).

A fenevad számát egy ember számával azonosítja János: 666. Világos, hogy ennek a számnak titkos üzenete van, hiszen az apostol ezt mondja: “Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát” (Jel 13:18). Vagy ahogy a The Message parafrazálja a szöveget: “Oldjátok meg a rejtélyt: dugjátok össze a fejeteket, és találjátok ki a fenevad számának jelentését.” A görög betűknek számértéke is van. Ez alapján Néró nevének is, ill. János tanítványa, Polikárp szerint a lateinos (gr. “rómaiak”) kifejezés számértéke is 666-ot tesz ki. Az első században tehát az akkori világbirodalomra tekintettek úgy, mint a 666-ot beteljesítő, az engedetlen embereket a homlokukon (gondolataikban) és jobb kezükön (cselekedeteikben) megjelölő fenevadra. A jövőben hasonló lesz a helyzet. Az éppen hatalmon lévő világbirodalom formálja majd az emberek gondolkodásmódját és irányítja cselekedeteiket, ezzel pedig megjelöli őket, mint Isten iránt engedetlen népet. Akik pedig Istennek engedelmeskednek, azok a Szentlélek pecsétjével vannak megjelölve, és ez meglátszik az ő gondolataikon és cselekedeteiken is.

Ez azonban feltehetően nem ennyire fekete-fehér. A Jelenések könyve ugyanis arról ír, hogy a fenevad mellett lesz egy hamis próféta is, aki vallási töltetet ad majd az engedetlenségnek. Beszél Nagy Babilonról, mely szemben áll Jézus menyasszonyával, és vallási paráznaságra hívja a föld népeit. Egy olyan vallás van tehát megszületőben (sőt, már meg is született), mely névleg Jézustól származtatja magát, azonban az engedelmesség tekintetében már nem követi őt. Mindennek lelki üzenete szerintem sokkal fontosabb, mint az, hogy mikrochipet ültetnének a bőrünk alá. A gonosz taktikái sokkal agyafúrtabbak, és a lényeget veszi célba — az emberi engedelmességet. Minden ezen áll vagy bukik.

6 hozzászólás

Kategória: teológia

6 responses to “A fenevad bélyege

  1. “Egy olyan vallás van tehát megszületőben (sőt, már meg is született), mely névleg Jézustól származtatja magát, azonban az engedelmesség tekintetében már nem követi őt.” – Meg is tudnád nevezni a konkrét vallást, amire gondolsz, vagy ez még csak elmélet?

  2. infaustus

    Nem gondolok egy konkrét vallásra. Inkább a vallásosság egy olyan formájára, mely az emberből indul ki. Pl. a névleges kereszténységre, amely külsőleg úgy néz ki, mint a bárány (mintha igazi lenne), de a tanításai nem biblikusak (pl. hamis szemlélet a bűnről, megváltásról, erkölcsi felhígulás pl. a homoszexualitás kérdésében).

  3. Botond

    Nagyon jónak találom ezt az írást, legfőképpen az új vallással kapcsolatban, ahol nem egy konkrét felekezetre gondolt az író, hanem egyéni szintű viszonyulásról Krisztus iránt. Azok között is, akik újjászületett keresztényeknek tartják magukat, felüti fejét az engedetlenség, egyre inkább igazodnak a világ értékrendjéhez és úgy gondolom, hogy ezek közül (akik közé én is sorolom magamat) kerül ki maga az Antikrisztus is, hiszen az ilyenek (akik engedetlenekké válnak) mind antikrisztusok maguk is, sajnos. A történelmi egyházak szerintem nem tartoznak ebbe a kategóriába.
    “Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt, ahonnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk váltak ki, de nem voltak közülünk valók… ” 1 János 2,18-19

  4. endike

    Hát szerintem tévedsz. Persze, lehet átvitt értelme is ennek a dolognak, de ha csak az van neki, akkor ilyen alapon akkor az egész Jelenések könyve kb semmiről se szól, hanem csak arról amit amúgy is tudunk már. Aki nem engedelmesedik azon nincs Isten átvitt értelmű pecsétje, aki meg igen azon rajta van stb stb… Pedig ahogy én olvasom a Jelenések könyvét, épp hogy folyton azt érzem, hogy itt brutálisan konkrét dolgokról van szó, még ott is ahol tökre nem értem hogy mi lehet az. (Egyik első rész volt a Bibliából amit megtérésem előtt olvastam, és konkrétan a megtérésemben hatalmas szerepe volt annak, hogy már akkor is ezt éreztem.)

    Ráadásul ez a fenevad jele eléggé világi-gyakorlatias céllal kerül az emberekre: nem kereskedhet, nem vehet, nem adhat el akin nincs rajta. Persze ott téved sok keresztény hogy ehhez mikrocsip kéne, mert nem kell hozzá. Akár kétezer évvel ezelőtt is meg lehetett volna ezt csinálni, sima tetoválással pl. Persze ettől még lehet hogy mikrocsipes lesz vagy ilyesmi. Végül is pl. a kártyás rendszeren is el szoktam gondolkodni: a jobb kezedben ott a kártya, a fejedben (“homlokodon”) meg a pin kód. Persze ezt kicsit béna, de ki tudja…

  5. infaustus

    Ez a bakkártya meg pin kód dolog elég erőltetett. Keresztények is használják, és nem tudom elképzelni, hogy ennyi lenne. Ennek – legalábbis most – nem sok spirituális jelentősége van. A Jelenéseknek meg volt egy első századi olvasóköre, és volt egy első századi Antikrisztus is. Ők mindenféle tetoválás, pin kód és kártya nélkül értették, mi a jelentősége.

    És valóban, úgy gondolom, hogy a könyv tele van olyan jelképekkel, amelyek sokkal többet fejeznek ki, mint egy kártya vagy tetoválás. Ha meg neked az engedelmesség olyan magától értetődő, érezd magad szerencsésnek. Sokaknak nem az, és ez elég elkeserítő.

  6. Spectator

    Értékes írás,különösen a gondolat az “új vallás”-ról.Érdemes lenne ezt
    az új vallás jelenséget tovább gondolni,több nézőpontból megvilágítani
    mert nagyon is aktuális dologról van szó.Gratulálok!