A kétosztály-elmélet

Jehova Tanúi igen érdekes szótériológiai (üdvösségtani) elmélettel álltak elő, amit azóta is terjesztenek. Az üdvözülőket (bár ők inkább azt mondják, hogy ‘akik megmentésben részesülnek’) két osztályra bontják: (1) a 144.000 mennyei reménységű felkent, akik Jézussal fognak uralkodni az eljövendő királyság égi részében — ők a “kicsiny nyáj”, valamint (2) a megszámlálhatatlan “nagy sokaság”, vagy a földi reménységűek, akik pedig a paradicsommá alakított földön fognak örökké élni, és élvezik a felülről jövő uralom áldásait. A 144.000 égi reménységűről így írnak:

“Ki ez a 144 000? János így felel erre a kérdésre: ‘Ezek követik a Bárányt, bárhová megy is. Ezeket az emberek közül vették meg zsengéül az Istennek és a Báránynak’ (Jelenések 14:1, 4). Igen, ők Jézus Krisztus hűséges követői, akiket külön arra jelöltek ki, hogy uralkodjanak vele az égben. Miután feltámadnak égi életre, Jézussal együtt ‘királyokként fognak uralkodni a föld felett’ (Jelenések 5:10). Az apostolok ideje óta Isten folyamatosan választ ki hűséges keresztényeket, hogy teljessé váljon a 144 000-es szám” (Mit tanít valójában a Biblia?, Watchtower Bible and Tract Society, Brooklyn, New York, p. 78.).

Egyszerűbben megfogalmazva tehát ezzel a helyzettel állunk szemben: Isten elkezdett az apostolok idejétől kezdve kiválasztani 144.000 hűséges keresztényt, akik közül mára már csak kb. 8-9.000 él, ezek mindegyike természetesen Jehova Tanúja. Ők azok, akik újjászülettek, akiket elpecsételt Isten a Szentlélekkel, akik uralkodni fognak vele, akiknek az Újszövetség íródott. 1935-ben viszont “felismerték”, hogy van egy másik osztály is, akik nem annyira hűségesek és odaszántak (bár mára már ilyen megkülönböztetéssel nem élnek), és akik nem a mennyben fognak majd élni, hanem a földön, ahogyan azt a Biblia is tanítja.

A probléma akkor merül fel, amikor megnézzük, hogy az üdvösségről mit tanít valójában a Biblia. A Jn 1:12-13 szerint aki hisz, az Isten gyermeke lett. A Róm 8:14-16 szerint pedig Isten gyermekei mind megkapták a Szentlelket. Újjászületni Jézus szerint nem csak a 144.000-nek kell, hanem mindenkinek, aki meg akarja látni Isten országát. Bárhogyan is képzeljük el a 144.000-et, annyi biztos, hogy ők zsenge, vagyis a megérett termés első része. A zsengével nem zárul még le a betakarítás, hanem utána következik a java.

Az apostolok arról beszélnek, hogy csak egyféle hit létezik, mely egyféle üdvösséget eredményez. Pál így fogalmazza ezt meg: “Egy a test, és egy a Lélek, aminthogy egy reménységre kaptatok elhívást is: egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség” (Ef 4:4-5). Péter szavaival pedig: “Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, mindazoknak, akik velünk együtt ugyanabban a drága hitben részesültek Istenünk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus igazsága által” (2Pt 1:1).

Mégis, miért jó az Őrtorony Társulatnak és a vezetőiknek ez a tan? Először is némi bibliai alapja valóban van. A Bibliát olvasva nehéz lenne igazolni azt a talán népszerű elképzelést, hogy a mennyben fogunk örökké élni. Inkább arról olvashatunk, hogy az újjáteremtett földön fogunk élni, és még Isten is közöttünk fog lakni (vö. Jel 21-22). A Szervezet ezzel a két osztályról szóló tannal létrehozott egy “papi” és egy “laikus” osztályt. A felkentek kiváltsága az, hogy Isten őket, és a Vezető Testületüket használja fel, hogy újabb és újabb kinyilatkoztatásokat közöljön a népével. Olyan fokú engedelmességgel tartoznak ezért az élet minden kérdésében a Vezető Testületnek a tagok, amelyről Az Őrtorony magazin egyik száma így írt:

“Így hát amikor lojálisan alávetjük magunkat a hű és bölcs rabszolgának [ez a felkentek, égi reménységűek másik neve a Mt 24:45-47 alapján] és a Vezető Testületének, akkor Krisztusnak, a rabszolga Urának vetjük alá magunkat” (Az Őrtorony, WTB&TS, 2007/04/01. p. 24.).

Sikerült kialakítaniuk egy olyan üdvtani rendszert, amellyel a tagok önként vetik alá magukat a vezetőik mindennemű utasításainak, mert azt gondolják, magának Jézusnak engedelmeskednek ezzel. Teszik ezt annál buzgóbban, minél inkább felismerik, hogy az Újszövetség teljes egészében “felkent”, újjászületett keresztényeknek szól. A Tanúk milliói pedig nem azok, ezért rászorulnak a kiváltságos maradék írásértelmezésére. Pontosan egy olyan papi osztályt alakítottak ki, amit más vallásokban annyira kritizálnak. Közben pedig figyelmen kívül hagyják azt, amit Péter minden kereszténynek tanít: “Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe…” (1Pt 2:9).

14 hozzászólás

Kategória: apológia

14 responses to “A kétosztály-elmélet

  1. Toronyőr

    ” akik közül mára már csak kb. 8-9.000 él, ezek mindegyike természetesen Jehova Tanúja” Én úgy tudom hogy 11 ezer körül jár manapság. ” A felkentek kiváltsága az, hogy Isten őket, és a Vezető Testületüket használja fel, hogy újabb és újabb kinyilatkoztatásokat közöljön a népével.” Szerintem ez csak a Vezető Testület “kiváltsága,” ugyanis nem vonják bele a mezei felkenteket semmilyen kinyilatkoztatás közlésébe.Persze nem biztos.

  2. infaustus

    Amikor én eljöttem, akkor 8-9,000 körül voltak. Érdekes, hogy szaporodnak…

  3. endike

    ezt hogy számolják ki? :D

  4. Ez nekem is mindig érthetetlen volt… ha egyszer egy fix létszámú, zárt osztály a “felkent osztály” -akkor hogy növekedhet..?
    Magyarázat amit evvel kapcsolatban kaptam:
    “A felkent osztály tagjai közül is eleshetnek, így -hogy meg legyen a 144.000 fő, mást választ be Jehova”.

  5. endike

    De pl. honnan veszik hogy régen hány olyan hívő volt aki szerintük megfelel? Vagy azt tanítják hogy csak a JT egyház megalakulása óta vannak ilyenek? (Plusz néhányan az Ószövetségből meg Jézus idejéből?)

    Honnan tudják hogy nem volt-e 1132-ben egy ismertlen faluban 13 darab hívő aki megfelel a követelményeknek? :)

  6. infaustus

    A “felkentek” elhívása Jézus idejében kezdődött. Számomra is érthetetlen, hogy azóta hogy nem gyűlt még össze 144.000 személy, de ez van. A középkorban is lehettek olyanok, akik nem hittek a hamis vallási tanokban (pl. háromság-tan), és ők is részei lehetnek. A mai létszám könnyen kiszámolható, mert az emlékünnepen (évi egyszeri úrvacsora) csak a felkentek veszik magukhoz a kenyeret és a bort. A többiek csak továbbadják érintetlenül. Vannak ezért felelős személyek, akik számolják, hogy hol mennyien voltak.

  7. Az Őrtorony Társulat magyarázata 1996-ból a témával kapcsolatban:

    >>”A legutóbb kiadott, 1995. évi jelentés azt mutatja, hogy 28-cal többen fogyasztottak az emlékjegyekből, mint az előző évben, bár az emlékjegyekből fogyasztók arányszáma a résztvevőkéhez képest valójában csökkent. Mindent egybevetve, az, hogy néhánnyal többen döntöttek úgy, hogy fogyasztanak az emlékjegyekből, nem ok az aggodalomra. Az évek folyamán néhányan, még újonnan megkereszteltek is, egyszer csak elkezdtek fogyasztani az emlékjegyekből. Számos esetben egy idő után elismerték, hogy ez tévedés volt. Néhányan felismerték, hogy az, amiért fogyasztottak az emlékjegyekből, esetleg egyfajta érzelmi reakció volt valamilyen fizikai vagy szellemi túlterheltségre. Mégis rájöttek, hogy őket igazából nem az égi életre hívták el. Isten irgalmas megértését kérték. És tovább szolgálják őt kiváló, lojális keresztényekként, az örökké tartó földi élet reménységével.
    Nincs szükség arra, hogy bárki közülünk nyugtalankodjon, ha egy személy elkezd fogyasztani az emlékjegyekből, vagy éppen abbahagyja ezt. Valójában nem ránk tartozik, hogy valaki ténylegesen fel lett-e kenve szent szellemmel, és el lett-e hívva az égi életre vagy sem. Emlékezzünk vissza arra a szilárd biztosítékra, amelyet Jézus adott: „Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet.” Ugyanilyen biztos az is, hogy Jehova is ismeri azokat, akiket szellemi fiaivá választott. Minden okunk megvan arra, hogy elhiggyük: a felkentek száma továbbra is csökkenni fog, ahogy az előrehaladott kor és az előre nem látható események véget vetnek földi életüknek. “<<
    (Őrtorony, 1996,08.15. "Olvasók kérdései" rovat.)

  8. Toronyőr

    Zsotza: Már ez sem a régi. Nem tudom pontosan melyik ŐT-ban olvastam, de Jehova “szerintük” újakat is elhív. Valahogy magyarázni kell a növekedést :D
    endike:” De pl. honnan veszik hogy régen hány olyan hívő volt aki szerintük megfelel? ” A Szent Szellem endike, a Szent Szellem!!! Hát még azt sem tudod, hogy ők Isten egyedüli csatornája?

  9. @Toronyőr
    Elképesztő,hogy a brooklyni Vezetőknek mindenre van egy mentő-ötletük… Houdinit,a világhírű szabadulóművészen is bőven túltesznek!
    Ő a legendás C.T. Russell kortársa volt,és egy legendás,-de a mostani Jehova Tanúi által már ismeretlen évben született: 1874 (!) Ugye ez volt Jézus Krisztus (legelső) láthatatlan [?!] jelenléte.
    Nincs az az egyértelmű hamis prófécia,és felsült tanítás,ami szorításából egy “tollvonással” ki ne bújna a Vezető Testület!
    A tagság meg – “természetesen” nem mer kényes kérdéseket feltenni,hamar jönnek a “beszélgetések a kisteremben”

  10. (Ha nagyon “OFF”,Kérlek, akkor Töröld,Infa!)

    Elfelejtettem a linket: http://hu.wikipedia.org/wiki/Harry_Houdini

    Szellemi értelemben hasonlóan ügyesen “szabadult” a hamis próféta szereptől a brooklyni Vezető Testület,amikor nagy nehezen rájöttek,hogy az a nemzedék,amely meglátta az 1914-es eseményeket,-az ellentétben a sok évtizedes tanításukkal,-amit úgy adtak elő,hogy “Jehova ígérete” (!?!)- az már nemhogy nem éri meg az Armageddont,de már nem is létezik!

    Viszonyítás: az én apai nagymamám 1914-es születésű volt -rég nem él már- de már ő sem tartozhatott a “Nagy Generációhoz”,-mivel 1914-re nem emlékezhetett.
    Érdemes elolvasni: http://jehovatanui.blog.hu/2011/08/04/a_teremto_igerete_valtozott

  11. Miért növekednek a “felkentek”? A választ az Őrtorony 2007. május 1-i számában találjátok, ha jól emlékszem az Olvasók kérdései, talán 30-31. oldal :-)

  12. Toronyőr

    ferike53: Bocsáss meg de óriásit tévedsz amikor azt állítod, hogy Jehova Tanúinál két osztályos reménység van.Ők csak az egy osztályosban hisznek, hittek mindig is. Az az álláspontjuk ugyanis, hogy vagy csatlakozol Jehova népéhez és örök életet nyer(hetsz???), vagy amolyan második “reménységképpen” meghalsz armageddonkor!! :D

  13. infaustus

    Nem épp a témához tartozik, de azért itt dobnám be a közösbe a most indult új blogot: http://www.ortorony.wordpress.com

    A célja az, hogy az egyes Őrtorony-cikkek témáját próbálja más szemszögből is megközelíteni.